EN | NL

Meet up 010

19/03/2015

meetup010 

Donderdag 19 maart
Aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur)

programma
 Lees meer (blog Ralph Hillebrand) >

Twitter: @Meetup010

Aanmelden is helaas niet meer mogenlijk, maar de bijeenkomst zal via live stream te volgen zijn. De aanleiding

Er is een emancipatiebeweging op
gang aan het komen in het onderwijs. 
Drie scholen scholen nemen afscheid 
van oude normen en modellen.

Op zondag 1 februari 20-15 zond VPRO de Tegenlicht aflevering uit: "De onderwijzer aan de macht. Onderwijsvernieuwing op drie vooruitstrevende scholen".

In deze tijd van toenemende onzekerheid en verandering is het meer dan ooit van belang dat het onderwijs aansluiting vindt bij de maatschappelijke veranderingen. Waar veel scholen vasthouden aan een traditionele aanpak, zijn er ook scholen die een andere weg inslaan en op zoek gaan naar de vernieuwing.

In de aflevering "De onderwijzer aan de macht" zoomt Tegenlicht in op drie scholen waar bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders de 'vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie stellen: de indeling in verschillende klassen en leerniveaus gebaseerd op gestandaardiseerde toetsen, de traditionele afbakening van de verschillende vakken terwijl de natuur en onze hersens dat onderscheid helemaal niet maken, schooltijden die meer verband lijken te houden met de CAO van de leraren dan de ontwikkeling van leerlingen. Kan dat niet anders? Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past?


Daar zijn in Rotterdam natuurlijk ook voorbeelden van. Meet Up is ook al in een aantal grote steden georganiseerd, maar nog niet in Rotterdam. Aanleiding voor acht enthousiaste onderwijsmensen iut Rotterdam om met partners uit po, vo en mbo het initiatief te nemen om op 19 maart een Tegenlicht Meet Up 010 te organiseren. Het doel van de Meet Up 010 is om kennis te delen over innovatief onderwijs in Rotterdam door de hele doorlopende leerlijn heen: po-vo-mbo-hbo. Docenten, maar natuurlijk ook studenten zijn van harte welkom.

Inmiddels zijn er 220 aanmeldingen voor de @Meetup010.  De mensen achter @Meetup010 worden en zijn er stil van. Ze zijn hard aan het werk om er een mooie Rotterdamse bijeenkomst van te gaan maken op 19 maart, waar goed en innovatief onderwijs uit Rotterdam een podium krijgt om hun ervaring en kennis met iedereen te delen en de discussie aan te gaan.

 

De organisatie 

Else-Marike Visser, leerkracht en onderbouwcoördinator op de Bergse Zonnebloem
Zij nam op 5 februari het initiatief via twitter om een Rotterdamse Tegenlicht Meetup te organiseren rondom de uitzending: De onderwijzer aan de macht.

Arjan Moree,  docent geschiedenis op het Penta college CSG Scala Rietvelden
Ralf Hillebrand, docent marketing op het Albeda college, locatie Zuster Hennekeplein
Inge Spaander, docent en kernteamleider HAVO bij de Lentiz onderwijsgroep
Corine Brouwer, docent en trainer bij de Hogeschool Rotterdam
Jet Houwers, manager creative projecten, docent en coach bij de Hogeschool Rotterdam
Claire Ohlenschlager, docent bij de Hogeschool Rotterdam
Monique van den Heuvel, programmaleider EMI, onderzoeker en
docent bij de Hogeschool Rotterdam

 

 

 

 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

May you live in interesting times