EN | NL

Prijsuitreiking Nationale Onderwijsprijs

25/03/2015


"Ik heb de jongeren van Hogeschool Rotterdam 
hard nodig, dat maakt dit zo n fantastisch project"
 
 Ruben Bolsius, van RVC De Hef


Op woensdag 25 maart wordt de Nationale Onderwijsprijs uitgereikt. Een van de genomineerden is het Rotterdams Vakcollege De Hef.  De Hef heeft het programma Mentoren op Zuid ingestuurd om mee te dingen naar de Onderwijsprijs. 

In samenwerking met het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie van Hogeschool Rotterdam en Stichting De Verre Bergen zijn de scholen op Zuid, na een pilotjaar in 2013, in 2014-2015 begonnen met een nieuw programma: Mentoren op Zuid. RVC De Hef startte als eerste VMBO school om haar leerlingen wekelijks en structureel te voorzien van een studentmentor, maar inmiddels nemen ook andere scholen op Zuid deel aan dit programma. 

 RVC De Hef kiest ervoor met het programma Mentoren op Zuid haar leerlingen wekelijks en structureel te voorzien van een studentmentor, voor extra één op één begeleiding bij huiswerk, planning, zelfvertrouwen en loopbaankeuze. Op RVC De Hef waren het afgelopen jaar zo’n 80 studenten als mentor actief en de verwachting is dat dit schooljaar 160 studenten op RVC De Hef als mentor aan de slag gaan.

Leerlingen uit Rotterdam Zuid krijgen – meer dan leerlingen uit de rest van Nederland – te maken met een hoger percentage schoolverlaten, lagere uitstroomcijfers en minder kans op de arbeidsmarkt. Leerlingen op Zuid krijgen in het programma Mentoren op Zuid extra ondersteuning van studentmentoren van Hogeschool Rotterdam. Een win-win situatie: verbetering van kansen voor scholieren van Rotterdam Zuid in primair en voortgezet onderwijs door deze te koppelen aan een studentmentor afkomstig van Hogeschool Rotterdam. Leerlingen krijgen hierdoor extra aandacht en begeleiding. Studenten van de hogeschool maken op deze manier kennis met dit gevarieerde deel van Rotterdam Zuid, staan met hun voeten in de praktijk en leren planmatig iemand te coachen.

Voorronde
Op donderdag 12 februari 2015 reikte op Rotterdamse Stadhuis wethouder Hugo de Jonge de Onderwijsprijs Zuid-Holland 13-15 uit aan het Rotterdams Vakcollege De Hef met het programma Mentoren op Zuid. De Hef was als winnaar van de provincie Zuid-Holland daarmee direct genomineerd voor de Nationale Onderwijsprijs. 

foto: RTV Rijnmond

 

De Nationale Onderwijsprijs
De Nationale Onderwijsprijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie. De Stichting INOP zet zich in voor het tot stand komen van een correcte en evenwichtige beeldvorming over het onderwijs aan 4-tot 20-jarigen in Nederland. In mei 2014 is de Nationale Onderwijsprijs 2013-2015 officieel van start gegaan met een mailing naar alle scholen in Nederland. Zo'n 250 scholen uit basis- en voortgezet onderwijs hebben zich aangemeld. De afgelopen maanden heeft de jury in elke provincie de winnende scholen aangewezen. Uiteindelijk zijn 23 scholen genomineerd voor de landelijke finale op 25 maart in Rotterdam.

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI heeft een netwerk van knappe koppen