EN | NL

Lezing

13/04/2015

"Every act of violence 
starts with a unhealed wound."


LEZING

Community building and inspiring leadership

door: Ibrahim Issa,
directeur Hope Flowers School
in Bethlehem


Inleiding en nagesprek door: Liesbeth Levy

maandag 13 april,  15.00 tot 17.00 uur
Het Nieuwe Instituut, auditorium

De lezing is in het Engels 

 Toegang: gratis

Wil je bij deze lezing aanwezig zijn?  Meld je dan hier aan


Community building and inspiring leadership
De Hope Flowers School (HFS) is een unieke Palestijnse school, gevestigd op de Westoever in Bethlehem, met een onderwijsfilosofie gewijd aan vrede en democratie. Het onderwijs is gebaseerd op fundamentele mensenrechten. Naast regulier basisonderwijs geeft deze school vredesonderwijs, gericht op verdraagzaamheid en het in harmonie naast elkaar leven van Israëliërs en Palestijnen.

Vredesopvoeding in de HFS is geïntegreerd in het curriculum. Taal is een instrument voor sociale verandering: een middel om angst te minimaliseren, vooroordelen te voorkomen, en de dialoog tussen Israëli's en Palestijnen te bevorderen.
 
HFS is een onafhankelijke school en heeft geen formele binding met enigerlei godsdienst. De leerlingen op de school zijn Palestijnse moslims en christenen. Joodse leerlingen komen tijdens de uitwisseling programma’s met Israëlische scholen en organisaties. De school biedt een interreligieuze opleiding in plaats van godsdienstonderwijs. Uitgangspunt: kinderen leren over elkaars religie en kinderen laten opgroeien zonder een bevooroordeelde mening over andere kinderen. Vanuit de gedachte dat het effect van onderwijs aanzienlijk wordt versterkt als het gesteund wordt door ‘community-development’ heeft de school het Hope Flowers Centrum voor Onderwijs- en Samenlevingsontwikkeling opgericht. Zo wil de school zijn filosofie verspreiden in bredere kring en een cultuur van vrede bevorderen. Het centrum biedt ook opleidingen voor Palestijnse leraren van andere scholen op de Westelijke Jordaanoever met als thema hoe zij vredes- en democratisch onderwijs kunnen implementeren op hun scholen. Voorst worden docenten getraind om psycho-sociale hulp te bieden voor kinderen en hun families. Andere programma’s hebben als thema de empowerment van vrouwen en jongeren, en het organiseren van interreligieuze programma’s.
 
Ibrahim Issa maakt de visie van zijn vader, Husein Issa, oprichter van de Hope Flowers School, waar: de nieuwe generatie Palestijnen en Israëliërs zó opvoeden, dat zij in vrede met elkaar kunnen samenleven. Hij is een aantal dagen in Nederland en is in de gelegenheid om op maandag 13 april een lezing te geven over zijn filosofie, werkwijze en zijn school. 

Directeur van stichting LOKAAL, de Rotterdamse filosoof Liesbeth Levy, verzorgt de inleiding van de lezing en het nagesprek met Ibrahim Issa.  

De locatie:

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam


 

Deze lezing is de eerste in een serie EMI inspiratie-lezingen over community building en maatschappelijke innovatie. 

Met speciale dank aan Ralph Goossens en collega Paul Goossens voor het leggen van het contact met de Hope Flowers School en Ibrahim Issa

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI is inventief