EN | NL

Rotterdams Onderwijscongres

07/10/2015

Nieuwe leervormen delen!

Alle Rotterdamse leraren en schoolleiders zijn uitgenodigd voor het Rotterdamse onderwijscongres op woensdagmiddag 7 oktober. Op diezelfde dag is er ‘s ochtends de Onderwijsparade, voor ouders van leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. Het congres en de parade geven ruimte aan leraren en schoolleiders om een vernieuwende aanpak te delen met collega’s en ouders. Tijdens de onderwijsparade willen we ouders laten ervaren hoe zij thuis samen met hun kind kunnen leren. Heb jij, voor jouw leerlingen een nieuwe methodiek of leervorm in praktijk gebracht? Kom, en laat dat zien!

Bijeenkomst: Rotterdams Onderwijscongres
Datum:           woensdag 7 oktober 2015
Tijd:                inloop 13.30 uur, start 14.00 uur, einde 17.30 uur
Locatie:          De Hef, Slaghekstraat 221, Rotterdam

Alle vernieuwing is welkom. Van nieuwe spelvormen voor reken- en taallessen tot aan een bijzonder project of een opvallende vorm voor ouderparticipatie. Het kan allemaal.

Hogeschool Rotterdam en EMI zijn aanwezig met de workshop Onderzoekend en ontwerpend leren. Een training voor PO leerkrachten door docenten van de Pabo gericht op techniek. Het doel van de training is het stimuleren van leerlingen van groep 7 en 8 om een loopbaan in de technieksector te (gaan) ambiëren.

Wil jij met het delen van jouw ideeën en ervaringen het congres en de parade laten bruisen? 
Neem dan contact op met:
Gemeente Rotterdam
Nanda de Graaf, tel. 06 220 51 446
E-mail: onderwijscongres@rotterdam.nl


 

Zo doen we dat in Rotterdam!

Hoe zorgen wij ervoor dat elke Rotterdamse leerling het maximale leert voor zijn of haar leven? En met welke nieuwe leervormen blijven we onze leerlingen uitdagen en inspireren? Deze vragen staan centraal tijdens het Rotterdamse Onderwijscongres voor leraren en schoolleiders op 7 oktober. Want goed onderwijs daagt uit, vormt en bereidt jongeren voor op de arbeidsmarkt.

Scholen laten je kennismaken met hun vernieuwende aanpak en leraren en ouders presenteren hun plan om het Rotterdamse onderwijs te innoveren. Met steun van Onderwijslab010 kunnen zij die plannen ook echt realiseren! Gastspreker Jurriaan van Rijswijk, expert op het gebied van serious games, geeft je concrete handvatten waarmee je zelf aan de slag kunt met games in de klas. Hiermee laat hij je vanuit zijn eigen praktijk zien hoe spel, een zeer inspirerende vorm van leren kan zijn. Het Rotterdams Onderwijscongres wordt je aangeboden door de gemeente, FOKOR en Spelend Leren.

Delen is vermenigvuldigen!
Heb jij ook een vernieuwende aanpak? Deel die met je collega’s tijdens het congres! Meld je voor maandag 14 september aan via onderwijscongres@rotterdam.nl. Je krijgt dan tijdens het congres gelegenheid om een interactieve les van een uur te verzorgen. Hoe serious games het onderwijs verrijken Jurriaan van Rijswijk deelt deze middag zijn passie voor serious games. Hij heeft er inmiddels meer dan 800 geproduceerd! Jurriaan geeft voorbeelden van games die hij ontwikkelde voor het onderwijs en de zorg. Hij laat zien hoe je als leraar met gaming in het onderwijs aan de slag kunt en hoe dit het onderwijs verrijkt. Jurriaan is directeur van zijn bedrijf Monpellier en bestuurslid van Dutch Games Association. In 2014 ontving hij de Nederlandse ICT Personality Award en inmiddels heeft hij bijna 20 jaar ervaring met het toepassen van games voor leren en gedragsverandering.

Onderwijslab010
Leraren, schoolleiders en ouders hebben elke dag te maken met de schoolpraktijk. Juist daarom hebben ze vaak concrete ideeën om het onderwijs te verbeteren. Ideeën waar ook andere scholen van kunnen profiteren. Onderwijslab010 geeft hen de ruimte om ideeën uit te voeren. Door budget beschikbaar te stellen of begeleiding te bieden. Het is de bedoeling dat initiatieven bruikbaar worden op andere scholen. Wethouder Hugo de Jonge en onderwijsbestuurder Kees Terdu maken bekend welke initiatieven als eerste met steun van het Onderwijslab010 aan de slag gaan.


Programma

14.00 uur  Welkom

14.05 uur  Jurriaan van Rijswijk over innovatieve manieren van leren

14.25 uur  Presentatie van de eerste initiatieven die met steun van
                  het Onderwijslab010 worden uitgevoerd. Met wethouder
                  Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en zorg) en
                  onderwijsbestuurder Kees Terdu (pcbo)

15.15 uur  Inspiratiesessies over vernieuwende onderwijsmethodieken uit
                  het Rotterdamse onderwijs,
                  met oa. HR/EMI workshop Onderzoekend en ontwerpend leren

16.15 uur  Afsluiting

16.45 uur  Start borrel


Aanmelden en meer informatie

Ben je erbij? Meld je dan uiterlijk woensdag 30 september aan via https://onderwijscongres.eventlerapp.com/

Hier vind je vanaf 15 september ook het overzicht van de inspiratiesessies.
Graag tot woensdag 7 oktober

 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI is inventief