Ons verhaal: wat drijft ons? 

Naomi (49) woont met haar gezin in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid. In 2010 werden de sociaaleconomische problemen die Zuid toen kende in omvang en intensiteit nog betiteld als ongekend voor Nederland’. Nu gaat het een stuk beter met Rotterdam-Zuid. Waar een paar jaar geleden aan het einde van haar straat woningen werden gekraakt, staat nu een nieuwbouwwijk. De grijze gebouwen die er nog staan zijn gepimpt door een graffitikunstenaar met behulp van mooie tekeningen van leerlingen van basisscholen uit de buurt. En in plaats van jongeren uit de wijk die op voetbalveldjes ruzie maken, spelen ze met elkaar voetbalwedstrijden onder begeleiding van maatschappelijk trainers 

Claire Schiebroek (Student Communicatie)

Communicatiestudent Claire Schiebroek studeerde in juni 2020 af bij EMI. Een van haar opdrachten was het schrijven van een corporate story. In dit verhaal neemt Claire de lezer mee in haar interpretatie van wat EMI drijft.   studeerde in juni 2020 af bij EMI. Een van haar opdrachten was het schrijven van een corporate story. In dit verhaal neemt Claire de lezer mee in haar interpretatie van wat EMI drijft.  

Toch zou Naomi een aantal dingen anders zien in haar wijk. Ze voelt zich niet altijd veilig als ze ‘s avonds vanaf het metrostation naar huis loopt en zou ze haar buurtbewoners beter willen leren kennen, alleen weet ze niet hoe. Kortom: Rotterdam-Zuid is een dynamisch en spannend stuk stad waar nog veel grote uitdagingen en kansen liggen! 

EMI bouwt namens Hogeschool Rotterdam mee aan de doelen van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid: een programma dat ervoor moet zorgen dat Zuid in 2031 is gestegen naar het niveau van de rest van Rotterdam en de andere vier grote steden. Dit doet EMI door samen met partners de bewoners van Rotterdam-Zuid en studenten van Hogeschool Rotterdam de ruimte te bieden om hun talenten te ontwikkelen, op zo’n manier dat alle betrokken partijen hierbij kunnen leren van elkaar. Zo dragen we bij aan Rotterdam als ongedeelde stad. 

Van elkaar lerend gaan we de kansenongelijkheid in Rotterdam-Zuid tegen.

Michael (20) zit in het tweede jaar van zijn studie aan Hogeschool Rotterdam. Hij is alvast aan het zoeken naar een stage en begint daarom na te denken over wat hij wil doen als hij is afgestudeerd. Hij wil in ieder geval van betekenis zijn voor mensen, om zo bij te dragen aan de maatschappij. De praktijkprojecten die in een paar vakken zijn opgenomen in leervakken helpen daarbij, alleen vindt Michael het jammer dat het vaak blijft bij onderzoek doen vanachter je computer en dat hij nooit meer iets terug ziet van het eindresultaat wat er wordt opgeleverd. Hij is nieuwsgierig hoe het er en nu écht in de praktijk aan toe gaat.  

EMI voorziet Hogeschool Rotterdam van contextrijk onderwijs door met samenwerkingspartners te kijken welke maatschappelijke vraagstukken er spelen in Zuid op het gebied van Wonen, Werken, Kunst en Cultuur, Onderwijs en Zorg en Welzijn. Vervolgens worden deze vraagstukken in samenwerking met docenten geïmplementeerd in praktijkprojecten of minors binnen Hogeschool Rotterdam. Voor studenten is dit een waardevolle toevoeging aan hun studie. De vraagstukken zijn actueel en om een oplossing te kunnen bieden, moeten ze in gesprek gaan met de bewoners. De opleiding in een contextrijke omgeving geeft de studenten een goede voorbereiding op hun toekomstige beroep. Daar komt nog bij dat EMI het eindresultaat van een praktijkproject na oplevering verder oppakt. Studenten dragen dus wezenlijk bij aan de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid, met EMI als kortste link naar de praktijk. 

Bij EMI geloven we dat er geen mooiere manier is om mee te bouwen aan de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid dan met elkaar als stad en al lerende van elkaar.

EMI maakt het verschil.

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recente verhalen

Hier vind je onze meest recente verhalen.

De Pioniers: Hoe we jonge vaders kunnen ondersteunen bij betrokkenheid in de zwangerschap en opvoeding

In dit artikel wordt onderzocht waarom veel vaders, vooral jonge vaders met een migratieachtergrond, zich niet altijd betrokken voelen bij de zwangerschap en opvoeding van hun kinderen. Verschillende obstakels, zoals een gebrek aan betrokkenheid van zorgverleners en culturele stigma's, worden aangekaart en oplossingen worden voorgesteld, zoals meer bewustwording en educatie, veilige ruimtes voor vaders om emoties te delen, flexibele werkuren en op maat gemaakte hulpmiddelen