Cultuur op Zuid in de Spotlight

November jl. heeft EMI afscheid genomen van kwartiermakers Cultuur op Zuid Reinier Weers en Dafne Foet. Beiden hebben zich de afgelopen twee jaar ingezet om samen met studenten te onderzoeken wat het cultuuraanbod op Zuid is. Dat je hiervoor op Zuid moet zitten werd door hen vanaf het begin onderschreven. Daarbij werd de uitspraak van spoken word artist YMP aangehaald: “Wat je doet voor Zuid, zonder Zuid, doe je tegen Zuid.”

Werken vanuit Zuid is een voorwaarde. Je moet er zijn, je ogen en oren open hebben, contact maken. Alleen zo kan de informele cultuur op Zuid meer zichtbaar worden.”

Naar een inclusieve definitie van cultuur

“We zijn op zoek gegaan naar een inclusieve definitie van cultuur. Dat gaat gewoon door wat ons betreft en past ook goed binnen de andere programma’s van EMI. De opgave die we elke student mee hebben gegeven is om de informele culturele infrastructuur op Zuid zichtbaar te maken. Op deze manier wordt niet alleen de betekenis en definitie van cultuur uit Zuid opgehaald, maar geeft dat ook inzicht in hoe een nieuwe generatie betekenis geeft aan het begrip cultuur”.

“In het programma Cultuur op Zuid spreken we van de informele cultuur. Daarmee bedoelen we een vorm van cultuur die niet als zodanig wordt erkend, in eerste instantie niet zichtbaar is, waardoor er als het ware een achterstand wordt geconstateerd daar waar er wellicht juist een rijke cultuur aanwezig is. Uiteindelijk doel is te streven naar een cultureel Zuid waarin bewoners eigenaar zijn van het cultureel kapitaal dat diezelfde bewoners op Zuid inspireert, motiveert en ondersteunt om de cultuur gezamenlijk te ontwikkelen en naar een hoger niveau te tillen”, aldus Sacha Kruidenier, afstudeerder bij Cultuur op Zuid in 2020”.

Wat is jullie het meest bijgebleven?

“Op straat of op bezoek bij mensen in gesprek over cultuur en het leven. Dit leverde mooie gesprekken op en altijd weer een nieuwe blik op de cultuur van Zuid. Daarom is het ook zo belangrijk om op Zuid te zijn en vanuit daar het contact te maken. In coronatijd is dat uiteraard lastig geworden, maar niet onmogelijk en belangrijk. Ook voor studenten is dit een voorwaarde om contacten te maken. Hoe begin je studiewerk op Zuid? Kom je zelf van Zuid? Wat is jouw verhaal? Wat neem je mee? Wat laat je achter? De straat op, echt contact maken, halen en brengen zijn de belangrijke voorwaarden om goed praktijkonderzoek op Zuid te doen. Zeker mensen die zelf niet van Zuid zijn. Halen en brengen dat was en blijft ons mantra. We bedoelen hiermee dat als je in een omgeving komt, die niet per se de jouwe is, er van je verwacht wordt dat je ook iets komt brengen. Studenten komen ervaring opdoen, een hogeschool ziet maatschappelijke opgaven in een gebied.”

Als alles straks weer ‘normaal’ is, welke culturele hotspot moet zeker op Zuid bezocht worden?

Nu al kun je luisteren naar de podcasts van Zuiderwind. Hierin vertellen informele cultuurmakers van Zuid hun verhaal. Houd verder in de gaten het werk van Archell Thompson. Deze Rotterdamse storyteller van Curaçaose komaf neemt je mee in zijn ontsnapping van hoofd naar hart. Hij ontwikkelde een methodiek waarbij hij een podium creëert om schaamte en taboeonderwerpen bespreekbaar te maken. Of ga langs bij De House of Urban Arts in de Tarwewijk en ontmoet al het jonge talent. Maar tijdens de lockdown kun je je ommetje voor frisse lucht op Zuid doen en genieten van de muurcultuur in de Afrikaanderwijk van Pow! Wow!

Cultuurcampus

Naast het netwerk van makers op Zuid gaat het ook over plekken op Zuid waar cultuur zich manifesteert. De Cultuurcampus is een voorbeeld van zo’n plek in wording. Het zou mooi zijn als de campus in 2027 op Zuid staat: een culturele ankerplaats en voedingsbodem voor kunst- en cultuurmakers. Via EMI kunnen Rotterdamse studenten een verbinding maken tussen de realisatie van de plek als instituut, maar zeker ook bij de programmering van uit Zuid.

De ervaringen van de afgelopen twee jaar zijn door jullie verzameld in de syllabus Cultuur op Zuid. Voor wie is deze met name bedoeld?

Deze syllabus bevat kennis over cultuur op Rotterdam-Zuid en bevat fragmenten uit (afstudeer)documenten, kopieën, verwijzingen, QR-codes, bespiegelingen etc. Het document is onze overdracht en dient ter inspiratie voor studenten en docenten om op Zuid en met cultuur op Zuid aan de slag te gaan en draagt zo hopelijk ook een beetje bij aan onderwijsvernieuwing. De opgedane ervaringen en ‘lessen’ kunnen voor cultuurmakers en beleidsmakers meegenomen worden in hun verdere werk. We hopen dat deze syllabus, deze reader, deze verzameling, anderen ook zal inspireren. Of je nou student, docent, cultuur- of beleidsmaker bent.

Hoe zijn jullie in de toekomst bereikbaar?

Wij gaan weer vanuit een andere rol verder met onze missie. Die ligt nog steeds op het grensvlak van cultuur, onderwijs en community.

Reinier Weers vanuit Cultuurman (reinier@cultuurman.nl / www.cultuurman.nl).

Dafne Foet vanuit de Willem de Kooning Academie en De Stadspraktijk (d.foet@hr.nl” data-wplink-url-error=”true”>d.foet@hr.nl / www.destadspraktijk.nl).

.

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recent nieuws

Hier vind je ons meest recente nieuws.

Special Issue – Sustainability

Sustainable Cities and Regions The Environment in the Lead:…

EMI-Hogeschool Rotterdam viert 10-jarig jubileum

Enkele visionairs binnen Hogeschool Rotterdam en de Gemeente…
Hef in Eigen Hand

Hef in Eigen Hand: Samen Bouwen aan een Betere Toekomst

Welkom bij de Impact Incubator ‘Hef in Eigen Hand’, waar onderwijs ontmoet, leert en groeit met de gemeenschap. Dit is waar theorie en praktijk samenkomen om een betere stad te bouwen en een spannende nieuwe manier van leren tot leven te brengen. Dit is leren dat écht impact maakt!

KAAItrots

Maak kennis met KAAItrots! We kijken graag…

Samenscholing op Coole Pleinen

Samen-scholing op coole pleinen Op 1 juni veranderde het…

Boksworkshop

Een avond vol kracht en verbinding: Boksworkshop van Daddy's…

Stadmakers De Kaai

Samen bouwen aan de toekomst van De Kaai:…

Vaderschap 2.0: Van zonder vader naar superpapa in de stadsdynamiek

Ontdek hoe jonge vaders in grootstedelijke contexten hun rol met vertrouwen en succes kunnen vervullen, ondanks het opgroeien zonder vaderfiguur. Leer over het belang van vaderbetrokkenheid, communicatie, ondersteuningsnetwerken en zelfzorg.

LivingLab: Fitter met Feyenoord

/*! elementor - v3.12.1 - 02-04-2023 */ .elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading…