De highlights 2021 van Sociaal Ondernemerschap

In een community of practice ondersteunen studenten en docenten sociaal ondernemers in Rotterdam-Zuid. Gewerkt wordt aan vraagstukken die gericht zijn op verschillende aan impact gerelateerde activiteiten variërend van data onderzoek tot aan de opzet van een crowdfunding campagne. Studenten gingen aan de slag met echte praktijkopdrachten en werden ondergedompeld in de leefwereld van sociaal ondernemers. Studenten ontdekten de waarde van maatschappelijke baten bijvoorbeeld ten aanzien van arbeidstoeleiding. Afgelopen jaar is verder samengewerkt met Rotterdampas, Rabobank Rotterdam, Voorgoed, Flexcraft en Impact Centre Erasmus.

In de minor Risicomanagement en Gedrag bezochten studenten verschillende ondernemers in de Afrikaanderwijk. De studenten onderzochten in oktober 2020 welke kansen er liggen voor ondernemers in de coronatijd. Ontwikkelingen zien als een kans: om je aan te passen, iets nieuws te beginnen en om dingen te vernieuwen. De medewerkers van Koffiehandel Pretoria zien volop kansen voor de Afrikaanderwijk.  Onderdeel van deze minor was ook een webinar van Dave de Held van Rabobank Rotterdam over de toekomst van de retail in Rotterdam (Zuid).

De donatie van de Rabobank van 10.000 euro aan de Afrikaanderwijk Coöperatie is door studenten van de minor Risicomanagement van Hogeschool Rotterdam onderzocht op de meerwaarde hiervan voor Rotterdam-Zuid. Met deze donatie is met het ontwikkelen van een tasjes-project, het zwerfafval tegengegaan en is voorkomen dat een van de ondernemers failliet is gegaan. Uit literatuuronderzoek, interviews en het opstellen van een Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse, kwamen de studenten tot een aantal aanbevelingen. Deze zijn gepresenteerd op 26 januari.

Met de inzet van studenten Marketing of Social Business (MOS) werd in het project Do it! gewerkt aan vraagstukken die gericht zijn op vermarkten van waardepropositie van sociale ondernemers, zoals de uitwerking van sociale verdienmodellen, de registratie en de monitoring van de impact, het opzetten van crowdfunding en ‑sourcing campagnes, het ontwikkelen van een social marketingstrategie en -plan en het opstellen van storytelling en de verspreiding daarvan. Hiervoor kregen de studenten tools uitgereikt, o.a. het concept van een empathiemap en kregen speciale workshops door André Brasser van Spark Social Enterprise over een toolkit sociaal ondernemerschap en van Boudewijn Grievink van Katapult over marketing en communicatie. De studenten hebben op 10 mei hun conceptadvies gepitcht.

Studenten van de minor Controlling van Hogeschool Rotterdam presenteerden op 11 mei een dashboard Rotterdampas op Rotterdam-Zuid in beeld over het gebruik in Rotterdam-Zuid in vergelijking met de rest van Rotterdam, de eigenschappen van de pashouder op Rotterdam-Zuid en de bestemmingen van deze pashouders.

Inspiratiegesprek Arbeidstoeleiding

Op donderdagmiddag 30 september vond het Inspiratiegesprek plaats op Buitenplaats Brienenoord. Onder leiding van Ernest van der Kwast wisselden experts uit het werkveld, studenten en docenten hun ervaringen uit over de vraag hoe aankomende hbo-professionals effectiever kunnen worden voorbereid op het thema arbeidstoeleiding. De focus lag op de begeleiding van (kwetsbare) Rotterdammers op Zuid. Tijdens deze bijeenkomst formuleerden we met hulp van de beroepspraktijk, werkgevers en ervaringsdeskundigen een antwoord op die vraag. Lees het sfeerverslag.

Juliette van den Berg studeerde af op het thema impact maken voor de stad. En nu krijgt haar onderzoek een vervolg. In december 2020 studeerde Renee Meisters af bij Sociaal Ondernemerschap en presenteerde een tool waarmee sociaal ondernemers hun impact inzichtelijk kunnen maken. De afstudeerders Liselore Hamoen en Tim Verhoeven onderzoeken hoe sociaal ondernemers hun onderneming beter hun verhaal met de stad kunnen delen. De resultaten komen binnenkort beschikbaar.

Ook wordt gewerkt aan een impactrapportage. De impactrapportage levert inzicht in de impact van drie gemeentelijke instrumenten ter bevordering van burgerparticipatie. Dit betreft de instrumenten: (1) CityLab010, (2) Right to Challenge, en (3) Sterker door Ideeën.

Recent nieuws

Hier vind je ons meest recente nieuws.

Special Issue – Sustainability

Sustainable Cities and Regions The Environment in the Lead:…

EMI-Hogeschool Rotterdam viert 10-jarig jubileum

Enkele visionairs binnen Hogeschool Rotterdam en de Gemeente…
Hef in Eigen Hand

Hef in Eigen Hand: Samen Bouwen aan een Betere Toekomst

Welkom bij de Impact Incubator ‘Hef in Eigen Hand’, waar onderwijs ontmoet, leert en groeit met de gemeenschap. Dit is waar theorie en praktijk samenkomen om een betere stad te bouwen en een spannende nieuwe manier van leren tot leven te brengen. Dit is leren dat écht impact maakt!

KAAItrots

Maak kennis met KAAItrots! We kijken graag…

Samenscholing op Coole Pleinen

Samen-scholing op coole pleinen Op 1 juni veranderde het…

Boksworkshop

Een avond vol kracht en verbinding: Boksworkshop van Daddy's…

Stadmakers De Kaai

Samen bouwen aan de toekomst van De Kaai:…

Vaderschap 2.0: Van zonder vader naar superpapa in de stadsdynamiek

Ontdek hoe jonge vaders in grootstedelijke contexten hun rol met vertrouwen en succes kunnen vervullen, ondanks het opgroeien zonder vaderfiguur. Leer over het belang van vaderbetrokkenheid, communicatie, ondersteuningsnetwerken en zelfzorg.

LivingLab: Fitter met Feyenoord

/*! elementor - v3.12.1 - 02-04-2023 */ .elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading…

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.