De highlights 2021 van Urban Innovation

In 2021 werkten meer dan 450 studenten aan onderwijs- en onderzoeksprojecten Stadsleven vanuit EMI-Wijkstudio Hillevliet. Binnen de thema’s sociale veerkracht, klimaatbewustzijn en betekeniseconomie volgen de projecten elkaar op in lange onderzoekslijnen (estafette-leren). Door die continuïteit leggen we steeds nieuwe sociale en ruimtelijke verbindingen. Uniek is de samenwerking tussen de sociale, technische, creatieve en economische domeinen, wat leidt tot onverwachte maatschappelijke innovaties. De onderdompeling in de praktijk en het estafette-leren helpen studenten om innovatieve oplossingen te realiseren. We kunnen die oplossingen steeds vaker daadwerkelijk laten uitvoeren door lokale partners.

Samenwerken met basisschool De Blijvliet en gemeente

Kleuters als opdrachtgever

Het Kokerplein in Hillesluis wordt vergroend en verkoeld. Bewoners hebben op allerlei manieren meegedacht met de ontwikkeling. Kinderen van de naburige Basissschool de Blijvliet tekenden mee via de Kokerpraatplaat. Eén van de meest opvallende resultaten, was de wens vanuit de kleuters: een poppenhoek! Hoe leuk zou het zijn om dat te honoreren: het werd en opdracht voor een groep studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO). Met het inspiratieboekje De Poppenhoek (zie foto boven) als speels resultaat.

Lessen in water

Klimaatles voor kinderen uit groep 8 van een lokale basisschool? EMI-afstudeerder Duco geeft de lessen in water en dat zorgt voor een mooie wisselwerking! De kinderen leren namelijk meer over klimaatverandering en wat daaraan bij draagt. Daarnaast geven de kinderen hun mening over het verbeteren van de wijk. Duco Kuijer (opleiding Watermanagement) ging hierover in gesprek met Bestuurslid Zakia Guernina in haar serie “Over de toekomst gesproken.”

Module Stadmaken: Samen werken aan de stad van de toekomst

126 Studenten Ruimtelijke Ontwikkeling (RO) ontwikkelden samen met bewoners en organisaties een projectvoorstel en een stadmakersactiviteit voor vier geselecteerde plekken (pleinen) in Hillesluis en Bloemhof.

”Iedereen kan bijdragen aan het maken van de stad.” 

Tijdens een locatiebezoek aan hun plein en/of laan– dompelen de studenten zich onder in de wijken. Zij haalden hun inspiratie uit gesprekken met omwonenden, ondernemers en betrokkenen van het Polderplein, de Beijerlandselaan/Groene Hilledijk, het plein aan de Van Haeftenstraat en Hillevliet 90 (zie plattegrond). Alsook uit lezingen van Damaris Verleun (stedenbouwkundige Hillesluis gemeente Rotterdam) en Jacqueline Gullit, wijknetwerker Hillesluis op het programma.

Talkshow Trage Ruimte

De allereerste online EMI-talkshow was voor 150 tweedejaarsstudenten en betrokken bewoners(organisaties) de afsluiting én het hoogtepunt van 10 Inspiratiedagen in de wijk Hillesluis.

Talkshow Trage Ruimte was via een livestream op YouTube te volgen. Binnen twee weken organiseerden de studenten van de opleidingen Creative Marketing and Sales en Marketing of Social Business van Hogeschool Rotterdam het format en de inhoud van de talkshow. Dit, nadat zij ondergedompeld waren en samen met bewoners en betrokkenen aan de slag gingen ín, mét en vóór de wijk Hillesluis. De interviews van de talkshow behandelden onderwerpen en thema’s waaraan de tweedejaarsstudenten in de voorafgaande dagen gewerkt hadden: van Vergroening voor Sportspeeltuin Feijenoord, Groene daken, Urban Cool Island, Veilig fietsen op Beijerlandselaan en Groene Hilledijk, tot Buurtvaders en JOZ Talk.

Deelname aan expositie en wandelroute Rotterdam Architectuur Maand

Aan de hand van Theory U®, exposeerden onze afstudeerders hun Stadsleven ontwerpen op de Architectuurexpositie Onderstroom in de Tentoonstelling SLOW SPACE van EMI-Afstudeeratelier Hillevliet. Met ontwerpen voor stedelijke vraagstukken, middenin de wijk met alle betrokkenen. Uiteraard in dialoog met de omgeving, samen met alle betrokkenen: wijkprofessionals, (inter)nationale experts, ondernemers en bewoners. De belangrijkste Stadsleven thema’s: Klimaatadaptatie, Trots op je Wijk en Betekeniseconomie. Aansluitend liep men de wandelroute Trage Ruimte Hillesluis langs de ge-exposeerde projecten – tevens monumenten/architectonische parels van Zuid zoals Stulemeijer en Kiefhoek – waarbij bezoekers aan de Rotterdam Architectuur Maand in gesprek gingen met onze professionals van de toekomst.

Recent nieuws

Hier vind je ons meest recente nieuws.

Special Issue – Sustainability

Sustainable Cities and Regions The Environment in the Lead:…

EMI-Hogeschool Rotterdam viert 10-jarig jubileum

Enkele visionairs binnen Hogeschool Rotterdam en de Gemeente…
Hef in Eigen Hand

Hef in Eigen Hand: Samen Bouwen aan een Betere Toekomst

Welkom bij de Impact Incubator ‘Hef in Eigen Hand’, waar onderwijs ontmoet, leert en groeit met de gemeenschap. Dit is waar theorie en praktijk samenkomen om een betere stad te bouwen en een spannende nieuwe manier van leren tot leven te brengen. Dit is leren dat écht impact maakt!

KAAItrots

Maak kennis met KAAItrots! We kijken graag…

Samenscholing op Coole Pleinen

Samen-scholing op coole pleinen Op 1 juni veranderde het…

Boksworkshop

Een avond vol kracht en verbinding: Boksworkshop van Daddy's…

Stadmakers De Kaai

Samen bouwen aan de toekomst van De Kaai:…

Vaderschap 2.0: Van zonder vader naar superpapa in de stadsdynamiek

Ontdek hoe jonge vaders in grootstedelijke contexten hun rol met vertrouwen en succes kunnen vervullen, ondanks het opgroeien zonder vaderfiguur. Leer over het belang van vaderbetrokkenheid, communicatie, ondersteuningsnetwerken en zelfzorg.

LivingLab: Fitter met Feyenoord

/*! elementor - v3.12.1 - 02-04-2023 */ .elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading…

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.