Ellen Boslooper en Vince van Zeeland

Voor het derde jaar op rij deden studenten van de minor Risicomanagement & Gedrag in opdracht van EMI onderzoek bij Afrikaanderwijk Coöperatie. Vince van Zeeland werkte er aan een Maatschappelijke Kosten- en Batenanalyse en dat leverde een raamwerk op waarmee de coöperatie meer inzicht kan krijgen in de eigen impact op de wijk en de stad.

Het is niet eenvoudig om de impact van een sociale onderneming als de Afrikaanderwijk Coöperatie in harde euro’s uit te drukken. Toch is het wel nuttig om dat te doen, want het kan helpen bij het aantrekken van financiers. Dat is waar een Maatschappelijke Kosten- en Batenanalyse een oplossing biedt. Ellen Boslooper is als docent bij de minor Risicomanagement & Gedrag betrokken bij de opdracht. Ze geeft een concreet voorbeeld van de effecten die zo’n analyse aan kan tonen: “Iemand die aan het werk gaat en daarom uit de bijstand kan, levert in de eerste plaats een besparing op omdat de uitkering niet meer betaald hoeft te worden. Een tweede besparing is vaak de afname van het huisartsenbezoek; werkende mensen zijn gezonder. De koopkracht in de wijk verbetert ook nog eens als mensen meer te besteden hebben. Door naar zulke factoren te kijken en te analyseren kan je daar getallen aanhangen.”

Het werk de wijk in

Het onderzoek dat de studenten in de voorgaande jaren deden, diende als basis voor het werk van Vince en zijn medestudenten. Impactpad.nl bood hen handvatten voor de analyse, waarvan de sociale missie en de impactdoelstellingen het startpunt waren. Voor de Afrikaanderwijk Coöperatie is de missie met name het verhogen van de arbeidsparticipatie in de wijk. In hun aanpak onderscheiden ze zich van vergelijkbare projecten, aldus Ellen: “Ze bieden geen tijdelijke werkervaring met als doel mensen naar een andere baan te laten solliciteren. Het is juíst de bedoeling dat er structureel werk naar de wijk toe gehaald wordt. Het schoonmaakbedrijf doet bijvoorbeeld het schoonmaakwerk van het marktplein en de corporatiewoningen in de wijk.”

Ik zie dat er veel mensen actief zijn met sociaal ondernemerschap.

Brede beweging

De minor en het onderzoek leverden Vince nieuwe inzichten op in zijn vakgebied. “Bedrijven hebben veel meer impact dan alleen het product dat ze verkopen en de winst die ze ermee maken. De Afrikaanderwijk Coöperatie heeft veel verschillende initiatieven en gezien de middelen die ze hebben is het ontzettend knap wat ze betekenen voor de mensen in de wijk. Dat was voor mij persoonlijk een van de belangrijkste inzichten.” Tijdens een ‘sociaal ondernemerschapssafari’ door Rotterdam, waar gasten uit onder andere Antwerpen bij aanwezig waren, presenteerden Vince en zijn medestudenten hun werk. Vince: “Dat was heel motiverend voor me, omdat het me liet zien dat er veel mensen actief zijn met sociaal ondernemerschap. Vanuit de gemeentes, de rijksoverheid, de zorg, noem maar op. Het is een brede beweging en dat benadrukte de relevantie van het project.” Voor EMI levert de samenwerking met de minor Risicomanagement & Gedrag waardevolle kennis op. Ellen: “Goed risicomanagement levert je beter zicht op positieve en negatieve ontwikkelingen in een bedrijf, zodat je daar op een bewuste manier mee om kunt gaan. Wij hebben een analytische manier van naar een onderneming kijken en de studenten hebben een bepaalde kritische afstand tot wat ze onderzoeken. Voor de opdrachtgever, in dit geval EMI, levert dat inspiratie en inzicht op. ”

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recente verhalen

Hier vind je onze meest recente verhalen.

De Pioniers: Hoe we jonge vaders kunnen ondersteunen bij betrokkenheid in de zwangerschap en opvoeding

In dit artikel wordt onderzocht waarom veel vaders, vooral jonge vaders met een migratieachtergrond, zich niet altijd betrokken voelen bij de zwangerschap en opvoeding van hun kinderen. Verschillende obstakels, zoals een gebrek aan betrokkenheid van zorgverleners en culturele stigma's, worden aangekaart en oplossingen worden voorgesteld, zoals meer bewustwording en educatie, veilige ruimtes voor vaders om emoties te delen, flexibele werkuren en op maat gemaakte hulpmiddelen