Elseligia Livramento Monteiro (Student Social Work)

Elseligia Livramento Monteiro had nog nooit van Mama’s Garden gehoord, tot ze op zoek ging naar een geschikte stageplek. Nu kan ze zeggen dat Mama’s Garden de “beste stage ooit” is. De tweedejaarsstudent Social Work draaide direct vanaf het begin volledig mee met het team. Ze organiseerde bijeenkomsten voor moeders en kinderen en bezocht een aantal keer de jongemoedersklas van Zadkine en Albeda. “Wat ik vooral fijn vond, was het gevoel van saamhorigheid binnen het team. Ik kreeg de tijd om zelfstandig dingen te doen, maar we deden ook veel samen. Het was echt één team, één taak.”

Vertrouwen

Tijdens de eerste paar bijeenkomsten maakte Elseligia kennis met de moeders en kinderen die Mama’s Garden bezochten. “Kinderen zijn in het begin heel terughoudend wanneer ze iemand niet kennen. Ik vond het leuk om die uitdaging aan te gaan en echt een band op te bouwen met zowel de kinderen als de moeders.” Elseligia wilde tijdens deze stage uitzoeken welke richting ze later op wil. “Hiervoor heb ik een mbo-opleiding gedaan en was ik vooral gefocust op jongeren. Maar ik vind kinderen en opvoeding ook heel leuk. Bij Mama’s Garden heb ik geleerd hoe ik kinderen kan benaderen en het gesprek kan aangaan met ouders. In mijn volgende stage bij Veilig Thuis kan ik die ervaring heel goed gebruiken.”

Jongemoedersklas

Mama’s Garden organiseert een aantal keer per jaar themabijeenkomsten in de jongemoedersklas van Zadkine en Albeda. Deze moeders volgen een entreeopleiding, waarna ze kunnen kiezen voor een vervolgopleiding. Tijdens de verkiezingen organiseerde Elseligia zo’n bijeenkomst. “De moeders moesten een partij opzetten en debatteren. De standpunten die ze innamen, hadden vooral betrekking op moederschap en onderwijs, onderwerpen die in hun leven een belangrijke rol spelen en waarbij ze tegen moeilijkheden aanlopen. Bij veel moeders is al een hoop gebeurd in hun leven.”

Naast het organiseren van bijeenkomsten voor Mama’s Garden werd Elseligia als buddy gekoppeld aan een jonge moeder. “In eerste instantie kreeg ik een moeder toegewezen met een te vroeg geboren baby. Ze had geen spulletjes, nog niks geregeld, niets aangevraagd. Ze kon de extra hulp dus goed gebruiken. Bij het kennismakingsgesprek hebben we opgeschreven waar we die hulp precies konden halen en bieden.” Maar het bleef bij dat eerste gesprek. “Ineens kregen we een bericht dat alles al geregeld was.” Een domper, maar ook begrijpelijk. “Moeders − en vooral jonge moeders − hebben ontzettend veel aan hun hoofd. In eerste instantie lijkt een buddy dan fijn, maar als het erop aankomt, haken de jonge vrouwen af omdat er zoveel op hen afkomt. Ze hebben dan helemaal geen tijd om nog met iemand extern af te spreken.”

Elseligia merkt bij de moeders die naar de bijeenkomsten komen dat er zeker behoefte is aan Mama’s Garden. Ze komen voor ontspanning, om andere moeders te spreken en vinden het fijn dat hun kinderen met andere kinderen spelen. “De moeders hebben echt even tijd voor zichzelf en hun kind. Thuis zijn de moeders vooral bezig met koken en het huishouden; bij Mama’s Garden hebben ze een moment voor zichzelf en kunnen ze verschillende activiteiten met hun kind samen doen. Samira en Wietske zijn heel lief en gezellig, en de stagiairs ook. Ik denk dat je je er als moeder gauw thuis voelt. Als ik moeder zou zijn, zou ik het ook leuk vinden om naar Mama’s Garden te gaan.”

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recente verhalen

Hier vind je onze meest recente verhalen.

De Pioniers: Hoe we jonge vaders kunnen ondersteunen bij betrokkenheid in de zwangerschap en opvoeding

In dit artikel wordt onderzocht waarom veel vaders, vooral jonge vaders met een migratieachtergrond, zich niet altijd betrokken voelen bij de zwangerschap en opvoeding van hun kinderen. Verschillende obstakels, zoals een gebrek aan betrokkenheid van zorgverleners en culturele stigma's, worden aangekaart en oplossingen worden voorgesteld, zoals meer bewustwording en educatie, veilige ruimtes voor vaders om emoties te delen, flexibele werkuren en op maat gemaakte hulpmiddelen