EMI blikt terug op 2021

Ook EMI heeft vanwege Corona moeten improviseren om het onderwijs in de praktijk door te laten gaan. Hierbij zijn de ervaringen uit 2020 gebruikt.

In 2021 had een aantal personele wijzigingen een invloed op het team. In juli begon onze nieuwe directeur Dave de Held en in oktober is afscheid genomen van de programmamanager Mentoren op Zuid, Jos Heinerman. Het feit dat er een groot deel van het jaar geen eigen werkruimte was, had invloed op het werkgeluk van het team.

In 2021 is gestart met de realisatie van onze Wijkstudio in De Hillevliet. Na een jaar van pionieren vanuit een fieldlab van het programma Urban Innovation, verhuizen we eind 2021 met het hele team naar Zuid. Inmiddels plukken we de vruchten van het werken in de wijk Hillesluis. Met externe financiering wordt eind 2021 op onze nieuwe locatie een ruimte ingericht om in het doel van learning anywhere te voorzien. Daarbij wordt ook nagegaan hoe de gemeenschap in en rond De Hillevliet hier hun voordeel mee kan doen.

Partners in de wijk vinden ons nu al beter. We streven om in 2022 de samenwerking met de partners op Zuid uit te breiden en nodigen directeuren, onderwijsmanagers en docenten van instituten en lectoren van kenniscentra van Hogeschool Rotterdam nadrukkelijk uit om met ons samen vanuit en met de wijk te werken aan complexe maatschappelijke vraagstukken in Rotterdam-Zuid. Door de verbinding tussen studenten, docenten en praktijkpartners wordt in gezamenlijkheid het verschil gemaakt en dragen we bij aan onderwijsvernieuwing en aan een ongedeelde stad.

Sociaal Ondernemerschap

In een community of practice ondersteunen studenten en docenten sociaal ondernemers in Rotterdam-Zuid. Er wordt gewerkt aan vraagstukken die gericht zijn op verschillende aan impact gerelateerde activiteiten variërend van data-onderzoek tot aan de opzet van een crowdfunding campagne. Studenten gingen aan de slag met echte praktijkopdrachten en werden ondergedompeld in de leefwereld van sociaal ondernemers. Studenten ontdekten de waarde van maatschappelijke baten bijvoorbeeld ten aanzien van arbeidstoeleiding. Afgelopen jaar is samengewerkt met Rotterdampas, Rabobank Rotterdam, Voorgoed, Flexcraft en Impact Centre Erasmus.

Lees meer over de hoogtepunten van Sociaal Ondernemerschap >>>

Urban Innovation

In 2021 werkten meer dan 450 studenten aan onderwijs- en onderzoeksprojecten vanuit Wijkstudio Stadsleven (Hillevliet 90 in Rotterdam-Zuid) van het programma. Binnen de thema’s sociale veerkracht, klimaatbewustzijn en betekeniseconomie volgen de projecten elkaar op in lange onderzoekslijnen (estafette-leren). Door die continuïteit leggen we steeds nieuwe sociale en ruimtelijke verbindingen. Uniek is de samenwerking tussen de sociale, technische, creatieve en economische domeinen, wat leidt tot onverwachte maatschappelijke innovaties. De onderdompeling in de praktijk en het estafette-leren helpen studenten om innovatieve oplossingen te realiseren. We kunnen die oplossingen steeds vaker daadwerkelijk laten uitvoeren door lokale partners.

Lees meer over de hoogtepunten van Urban Innovation >>>

Vitaal op Zuid

Vitaal op Zuid: begon een unieke samenwerking – een initiatief van Kenniscentra Zorginnovatie en Talentontwikkeling en EMI – met lectoren, docenten en studenten waarbij we gezamenlijk projecten onderzoeken en uitvoeren op het gebied van gezonde leefstijl en leefomgeving. Er is een speciale projectpagina De Gezonde Wijk te bekijken op de website van EMI. Samen met Buitenplaats Brienenoord en Gemeente Rotterdam bedachten studenten van meerdere opleidingen plannen om het Rondje Stadionpark tot leven te brengen. Het rondje won dit jaar de LoopAward! Samen met het EMI-programma Sociaal Ondernemerschap organiseerde we het Inspiratiegesprek over arbeidstoeleiding. Met sport als middel voert Feyenoord projecten uit waarbij ze altijd op zoek zijn naar de multidisciplinaire beroepskracht. Vitaal op Zuid is de toegangspoort voor studenten. Zo worden krachten gebundeld en crossovers gemaakt met o.a. ISO en HRBS om gezamenlijk impact te maken in de wijken.

Lees meer over de hoogtepunten van Vitaal op Zuid >>>

Mama’s Garden

Mama’s Garden lanceerde het online platform op Instagram Daddy’s Place dat jonge (aanstaande) vaders ondersteunt tijdens de zwangerschap en gedurende het eerste jaar van hun kind. Begon een online leesclub – naast de vaste online en fysieke wekelijkse bijeenkomsten – om (tijdens corona) toch bij elkaar te komen en tegelijk met taal bezig te zijn. Samen met het lectoraat Verloskunde en Geboortezorg van het Kenniscentrum Zorginnovatie is Mama’s Garden officieel benoemd tot Fieldlab. En naast het Zadkine is nu ook het Albeda gestart met een moederklas waar Mama’s Garden aansluit.

Lees meer over de hoogtepunten van Mama’s Garden >>>

Mentoren op Zuid

Door ondersteuning van City Deal Kennis Maken kon Mentoren op Zuid in 2021 de samenwerking met partners, opleidingen en scholen uitbreiden. Bovendien konden hierdoor een podcast over mentoring en een explainimation gerealiseerd worden. In oktober was er voor het eerst in anderhalf jaar weer de mogelijkheid om alle partners fysiek te ontmoeten, wat gebeurde in het Scheepvaart- en Transport College. Tijdens dit netwerkevent kwamen alle betrokkenen van het programma aan het woord, werd een contract getekend met de nieuwe financier Flexcraft én spraken bestuurders van grote onderwijsinstellingen van Rotterdam uit achter Mentoren op Zuid te staan.

Lees meer over de hoogtepunten van Mentoren op Zuid >>>

Recent nieuws

Hier vind je ons meest recente nieuws.

Special Issue – Sustainability

Sustainable Cities and Regions The Environment in the Lead:…

EMI-Hogeschool Rotterdam viert 10-jarig jubileum

Enkele visionairs binnen Hogeschool Rotterdam en de Gemeente…
Hef in Eigen Hand

Hef in Eigen Hand: Samen Bouwen aan een Betere Toekomst

Welkom bij de Impact Incubator ‘Hef in Eigen Hand’, waar onderwijs ontmoet, leert en groeit met de gemeenschap. Dit is waar theorie en praktijk samenkomen om een betere stad te bouwen en een spannende nieuwe manier van leren tot leven te brengen. Dit is leren dat écht impact maakt!

KAAItrots

Maak kennis met KAAItrots! We kijken graag…

Samenscholing op Coole Pleinen

Samen-scholing op coole pleinen Op 1 juni veranderde het…

Boksworkshop

Een avond vol kracht en verbinding: Boksworkshop van Daddy's…

Stadmakers De Kaai

Samen bouwen aan de toekomst van De Kaai:…

Vaderschap 2.0: Van zonder vader naar superpapa in de stadsdynamiek

Ontdek hoe jonge vaders in grootstedelijke contexten hun rol met vertrouwen en succes kunnen vervullen, ondanks het opgroeien zonder vaderfiguur. Leer over het belang van vaderbetrokkenheid, communicatie, ondersteuningsnetwerken en zelfzorg.

LivingLab: Fitter met Feyenoord

/*! elementor - v3.12.1 - 02-04-2023 */ .elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading…

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.