MoZ Online
#mozonline #wegaandoor #maardanonline, de drie hashtags waar het programma Mentoren op Zuid op social media verschijnt. Direct toen bleek dat fysiek onderwijs niet doorgaat tot 1 juni, ging het programmateam van MoZ op zoek naar mogelijkheden om door te gaan met mentoring. Want juist nu is het voor leerlingen in Rotterdam-Zuid belangrijk om een maatje te hebben, iemand met wie ze kunnen praten. Over schoolwerk of juist helemaal niet. Veel scholen en opleidingen die samenwerken met MoZ deelden die gedachte en in goede samenwerking was MoZ Online een feit. Scholen maakten speciale handleidingen voor hun leerlingen, waardoor ze snel aan de slag konden en het programmateam maakte een FAQ-gedeelte op de website van MoZ. Studentmentoren bellen nu via WhatsApp, FaceTime of Teams met hun leerlingen. In de studentmentorapp wordt extra aandacht gegeven aan activiteiten die studenten op afstand met hun leerling kunnen doen. Docenten geven online intervisie, waarvoor een speciale handleiding is ontwikkeld.
Nu de bijeenkomsten online zijn, is het alsnog mogelijk om via WhatsApp en FaceTime contact te houden met je mentee. Het is anders maar toch ook weer het zelfde studentmentor
Mama´s Garden Home Edition
Er zouden er dertig beschikbaar zijn, maar uiteindelijk werden er meer dan honderd gratis Koningsdag Quarantaine Pakketten uitgedeeld. In het pakket zaten allemaal spullen om Koningsdag 2020 door te komen en gezellig te maken, zoals ballonnen, slingers, bellenblaas, krijt, kleurplaten, klei, speel- en leerboeken en nog veel meer. Een doorslaand succes dus! Maar Mama’s Garden doet meer om de moeders, die nu veelal thuiszitten met hun kinderen, te helpen de crisis door te komen. De Home Edition deelt elke dag via social media tips voor (knutsel)activiteiten, leuke filmpjes, recepten, blogs van stagiaires en challenges. Speciaal voor moeders die graag een-op-een contact willen, zijn er belmomenten ingepland. Er komen veel vragen van moeders binnen over hoe ze met deze situatie om moeten gaan, wat ze kunnen doen en hoe zij zichzelf en vooral hun kindje(s) kunnen beschermen. Via de besloten Facebook groep vinden moeders polls over herkenbare vragen waar moeders in deze tijd mee worstelen. Op deze (anonieme) manier krijgen de moeders de kans om met elkaar te praten en zo blijft het team op afstand contact houden met de moeders. Een ideale manier om inspiratie met elkaar te delen, onze (online) community verder uit te breiden en het gevoel van eenzaamheid op afstand te houden.
EMI Urban: Van internationaal naar lokaal!
Docent Peter Anker moest razendsnel iets bedenken voor 10 studenten tweedejaars Vastgoed en Makelaardij toen bleek dat er een internationale uitwisseling niet door kon gaan. We konden vanuit EMI Urban samen met hem en de gebiedsontwikkeling van gemeente Rotterdam een mooie opgave formuleren: een vooronderzoek naar de vergroening van een plein in Hillesluis. Deze 10 studenten kregen individueel een deelvraag. Invoelen vanuit huis – ga er maar aan staan: geen persoonlijke interviews, slechts voorzien van filmpjes, Google Streetview, en Teams. De studenten zochten informatie buiten hun comfortzone: over waterbergingen, historie, digitale toepassingen, fietsbeleid, autoluwe wijken en participatie. Met allerlei creatieve vormen zochten ze digitaal contact met de kinderen van een naburige school, die nu ook thuis zijn. De kinderen reageerden met brieven en tekeningen. Een aantal kinderen kreeg leerondersteuning. Het resultaat was een boeiende digitale presentatie, waarbij de studenten adviezen formuleerden voor de groep studenten, bewoners en kinderen die hier verder mee aan de slag zullen gaan.