Gaby de Boer (coördinator en docent Mentoren op Zuid – Thomas More Hogeschool )

Voor Gaby de Boer staat maandagochtend in het teken van Mentoren op Zuid. In dit programma, dat EMI uitvoert, worden studenten gekoppeld aan leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. Gaby coördineert dit voor de studenten van de pabo-opleiding van de Thomas More, die mentoren zijn voor basisschoolleerlingen.

Op de Emmausschool gaat Gaby’s ochtends van start. Ze ontvangt haar studenten in de teamkamer. Na een korte bespreking halen de studenten de leerlingen uit de klas, om samen een uur door te brengen. De duo’s gaan aan de slag met heel uiteenlopende bezigheden, want het kind is leidend in het programma. Gaby: “Soms zijn het technische dingen: een bouwtekening maken en die vervolgens van Duplo bouwen bijvoorbeeld, of juist creatief: een rap schrijven, vlogs maken of een muziekinstrument leren speren. Maar het kan ook dat een kind aangeeft dat het rekenen heel moeilijk vindt en daaraan wil werken. Het mooiste is als dat vervolgens gekoppeld wordt aan iets wat het kind leuk vindt. Toen een leerling moeite had met het metriek stelsel, had de mentor een bijeenkomst voorbereid waarin ze de kamer van de jongen op schaal tekenden en inrichtten.”  

De scholen die meedoen met Mentoren op Zuid hebben met elkaar gemeen dat ze bereid zijn zowel de mentoren als de mentee de ruimte te geven, aldus Gaby: “Het kan geen school zijn die alleen maar gefocust is op de uren maken en de leerresultaten. Een directeur en het docententeam moeten echt geloven in de waarde van het programma. Bijkomstig voordeel voor de scholen is dat ze zien dat de studenten er veel aan hebben. Dat zijn natuurlijk toekomstige collega’s.”  

Voor de basisschoolleerlingen betekent Mentoren op Zuid waardevolle positieve aandacht. 

Verbinding maken en coachend begeleiden
De mentoren en leerlingen komen een half jaar lang wekelijks bij elkaar. Gaby: “Voor sommige duo’s is binnen een paar weken helemaal helder wat ze gaan doen, andere duo’s zijn wat langer zoekende. Dat is prima, want de mentor legt niks op, de leerling geeft aan wat het moet zijn.” Voor de studenten levert MoZ op meerdere vlakken waardevolle lessen op. Bijvoorbeeld in gesprekstechnieken en verbinding maken met een kind. Ook de didactische vaardigheden komen aan bod. De studenten worden daarin steeds gecoacht door hun docent en de groepsleerkracht, of ze nu met werkwoordspelling of iets creatiefs aan de slag gaan. De groepsleerkracht speelt sowieso een belangrijke rol in MoZ; die kent de kinderen door en door.  

Positieve aandacht
Mentoren op Zuid wordt zowel in het voortgezet als primair onderwijs uitgevoerd. Gaby doet dat op dit moment in een groep 6 en een groep 7, op de Emmauschool en op de Imeldaschool. “Eerder heb ik het ook in een groep 8 gedaan. Bijzonder aan die groep is dat de leerlingen druk bezig zijn met het vervolgonderwijs. Dat zijn grote keuzes en daar kunnen de mentoren echt iets in betekenen: hoe zit het met niveaus, welke scholen zijn er en welke kant wil een leerling zelf op?”
Voor de basisschoolleerlingen betekent Mentoren op Zuid waardevolle positieve aandacht. Dat het effect heeft, maakt Gaby zelf mee. “Ieder jaar komen er weer groepsleerkrachten naar me toe, om te vertellen dat ze kinderen heel positief vooruit zien gaan door het werken met de mentor. Dit jaar kreeg een leerkracht zelfs een mailtje van een moeder, die merkte dat haar kind eerst niet te genieten was, en na een ochtend met de mentor weer gezellig was.”  

 

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recente verhalen

Hier vind je onze meest recente verhalen.

De Pioniers: Hoe we jonge vaders kunnen ondersteunen bij betrokkenheid in de zwangerschap en opvoeding

In dit artikel wordt onderzocht waarom veel vaders, vooral jonge vaders met een migratieachtergrond, zich niet altijd betrokken voelen bij de zwangerschap en opvoeding van hun kinderen. Verschillende obstakels, zoals een gebrek aan betrokkenheid van zorgverleners en culturele stigma's, worden aangekaart en oplossingen worden voorgesteld, zoals meer bewustwording en educatie, veilige ruimtes voor vaders om emoties te delen, flexibele werkuren en op maat gemaakte hulpmiddelen