Gert-Jan van der Maas (Programmamedewerker Mentoren op Zuid en Sociaal Ondernemerschap en Margriet Clement (Programmamedewerker Mentoren op Zuid)

Het programma Mentoren op Zuid bestaat bijna zes jaar en heeft de afgelopen jaren nogal wat ontwikkelingen meegemaakt. Programmamedewerkers Gert-Jan van der Maas en Margriet Clement maken de balans op.

Mentoren op Zuid wordt sinds februari door alle eerstejaarsstudenten van het Instituut Sociale Opleidingen worden gevolgd. Dit collegejaar doen ongeveer 600 studenten binnen de module ‘professionele ontwikkeling’ mee aan MOZ. Het programma is nu ook ingebed in het eerste jaar van de lerarenopleidingen Engels, Biologie én Geschiedenis. Clement vindt het belangrijk dat deze studenten ook op Zuid actief zijn. “Het is namelijk een voorbereiding op toekomstig mentorschap, aangezien zij vroeg of laat ook een mentorgroep krijgen. Veel studenten hebben nauwelijks ervaring met grootstedelijke vraagstukken omdat ze van buiten de stad komen.”

Met de ondertekening van een nieuw samenwerkingsconvenant tussen Stichting Studentmentoren Rotterdam, de instituten van Hogeschool Rotterdam, Thomas More Hogeschool en scholen in Rotterdam-Zuid, bekrachtigen alle partijen automatisch hun deelname voor de komende drie schooljaren. Clement vindt deze overeenkomst een goed instrument om de verdieping te zoeken. “Als je ziet dat de mentoren en mentees elkaar goed kunnen vinden, dan is een samenwerkingsovereenkomst nodig omdat de rollen dan duidelijk zijn. Daarnaast maak je scherpere afspraken met elkaar en kun je beter evalueren.”

“Ja, de pioniersfase is nu echt voorbij. Dat geldt ook voor de samenwerking met de Rabobank”, roept Gert-Jan trots. “De Rabobank is namelijk al vanaf het begin een partner, maar die samenwerking hing voornamelijk aan één persoon vast. Rayondirecteur Sezgin Yilgin, die zelf heeft moeten ervaren hoe het is om op te groeien in een omgeving waar de kansen niet voor het oprapen zijn, was van begin af aan enthousiast over het programma en verzorgt ook gastcolleges aan het begin van het traject. Nu heeft de bank een meerjarige financiële bijdrage gedaan en hopen we dat deze partnerschap andere bedrijven ook inspireert en motiveert om mee te doen. Ik ben blij met deze samenwerkingsovereenkomsten en dat we blijven ontwikkelen en niet stil staan.”

Het programma wordt daarnaast ook financieel ondersteund door Students4Students. Hierdoor kunnen studentmedewerkers aangenomen worden, ter ondersteuning van de docent. Margriet ziet dat de inzet van studentmedewerkers van groot belang is omdat het een manier is om in contact te komen met docenten en omdat het de docenten voorziet in feedback op het programma. “Docenten zijn heel blij met de hulp van de studentmedewerkers. Naast het afnemen van veel werk van de docent, heeft een studentmedewerker ook een adviserende rol omdat sommigen nieuw zijn en de studentmedewerker het al heeft doorlopen. Inmiddels hebben we tientallen studentmedewerkers in dienst.”

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recente verhalen

Hier vind je onze meest recente verhalen.

De Pioniers: Hoe we jonge vaders kunnen ondersteunen bij betrokkenheid in de zwangerschap en opvoeding

In dit artikel wordt onderzocht waarom veel vaders, vooral jonge vaders met een migratieachtergrond, zich niet altijd betrokken voelen bij de zwangerschap en opvoeding van hun kinderen. Verschillende obstakels, zoals een gebrek aan betrokkenheid van zorgverleners en culturele stigma's, worden aangekaart en oplossingen worden voorgesteld, zoals meer bewustwording en educatie, veilige ruimtes voor vaders om emoties te delen, flexibele werkuren en op maat gemaakte hulpmiddelen