Portfolio
Studenten leren vakkundig te handelen en te werken aan integrale oplossingen voor complexe vraagstukken van Rotterdam Zuid. Krijg een indruk hoe deze praktijkvragen in verschillende samenwerkingsvormen door onze studenten zijn opgepakt en laat je inspireren door een greep uit de resultaten in onderstaand portfolio.
Zin om een vervolg te geven aan één van deze vraagstukken of heb je een wicked problem? Neem contact op met EMI.
Rotterdamse Stadsatlas 
Opdrachtgever: Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie
Om en nabij 100 Rotterdamse buurten zijn getalsmatig in kaart en in beeld gebracht middels ± 40 statistische variabelen en uniforme buurtkaarten.
Vraagstelling
Hoe verhouden de Rotterdamse buurten zich onderling in termen van demografie, economie, leefstijlen, veiligheid, woningtypologie- en waarde en andere variabelen? En daarnaast: hoe verhoudt Rotterdam Zuid zich tot de rest van Rotterdam? Doelstelling is het inzichtelijk maken van waar er wat in de stad gebeurt. En veronderstellingen - zoals dat er geen armoede in het centrum is of Zuid onveilig is - te toetsen aan grootschalig statistisch en ruimtelijk onderzoek aan de hand van een objectieve inventarisatie van de meest recente gegevens van o.m. COS, Rotterdam Open Data, CBS en Open Street Maps.
Aanpak
De methodiek is afgeleid van de Metropolitan World Atlas (Arjan van Susteren; 010publishers 2005, 2007) waar - op uniforme wijze - 101 wereldsteden in kaart zijn gebracht. Deze wijze van inventariseren heeft destijds tot nieuwe inzichten geleid. Dit project beoogde het verkrijgen van dezelfde actuele inzichten, maar dan gericht op Rotterdam. De ambitie bij de Rotterdamse Stadsatlas was het creëren van een perspectief van een buurt in de context van de stad. Met vergelijkbaar succes, gegeven de nieuwe inzichten en onderzoeksvragen die deze studie heeft opgeleverd.
Resultaat
De atlas bevat demografische en ruimtelijke data die door studenten kunnen worden gebruikt voor o.m. vervolgonderzoek. De data tonen inzichten van wijken in Rotterdam, waardoor iedereen kan zien wat er in hun eigen stad speelt. Zo blijkt er relatief veel armoede te zijn op de Kop van Zuid, terwijl inkomens en vastgoedwaarden relatief hoog zijn. De data kunnen ook praktisch gebruikt worden door bewoners, bezoekers en ondernemers van Rotterdam. Stel, je verhuist naar Pendrecht. Waar kom je dan terecht? Hoe is de demografische bewonerssamenstelling? Zijn er veel winkels? Is er criminaliteit?
Award
Dit project is een prijswinnaar.
Opleiding(en)
- Vastgoed en Makelaardij
- Ruimtelijke Ontwikkeling | Ruimtelijke Ordening en Planologie
- Vastgoed en Makelaardij
Aan dit project werkten mee
Kirsten Beekmans, Caithlin Mac- Intosh, Rachel van Kuijk, Adriana Lentz, Pim van der Zwet
Begeleider(s)
Arjen van Susteren, Harrij Vroemen
Type
Project