EN | NL

Sophie van Buren

Docent ISO

 

"Vorige week was ik nog apetrots toen één van mijn studenten een vlammend betoog hield over de mogelijkheden voor de interactieve ouderavond."

Docent Sophie van Buren is betrokken bij het BRIDGE-project onderdeel Ouders en lob (loopbaanoriëntatie en begeleiding). BRIDGE – de brug van school naar werk - is door NPRZ (Nationaal Programma Rotterdam Zuid) en partners waaronder EMI ingezet om de kansen van kinderen op Zuid op een succesvolle schoolloopbaan te vergroten.

"Hoe leer je leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs om weloverwogen keuzes te maken met betrekking tot hun vervolgopleiding en toekomstig beroep? En, heel belangrijk: hoe betrek je hun ouders daarbij? Dat is waar Ouders en lob over gaat. Mijn rol is die van verbinder; ik koppel studenten aan de scholen die participeren in het professionaliseringstraject Ouders en lob, en begeleid hen bij de onderzoeksopdracht waarmee ze aan de slag gaan. Het ritme en de deadlines van hun eigen opleiding lopen lang niet altijd parallel met de dagelijkse praktijk van de scholen waar ze hun onderzoek doen. Laten zien hoe je daartussen laveert, steunen en vertrouwen geven, zie ik als mijn belangrijkste taken. Het is fantastisch om te zien hoe studenten binnen het EMI - Ouders en lob expertteam opgenomen worden en meegenomen worden in bestaande (praktijk-)kennis. Waarbij ze vervolgens uitgedaagd worden zelf mee de praktijk te onderzoeken en concrete tools te ontwikkelen, waar een school echt wat aan heeft. Vorige week was ik nog apetrots toen één van mijn studenten op het Scheepvaart en Transportcollege een presentatie gaf: ze hield een vlammend betoog over de mogelijkheden voor de interactieve ouderavond die de school na een geslaagde eerste editie wilde doorontwikkelen. Op zo’n moment zie je de meerwaarde die contextrijk onderwijs biedt voor alle partijen: zowel de student als de school wordt er wijzer van. Als docent leer ik ook veel in een programma waarin onderzoek en uitvoering in het werkveld zo naadloos in elkaar doorlopen. De kennis over het doen van onderzoek én het thema binnen ons lob expertteam heb ik al direct kunnen benutten binnen de minor+ Meedoen op Zuid. Zo sijpelt dit programma zelfs door naar studenten van andere instituten."

 


Ook binnen het programma Mentoren op Zuid wordt aandacht besteed aan lob. Docent Wout de Folter vertelt er over in zijn verhaal.

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI weet raad met wicked problems