EN | NL

Ondersteunen van de initiatieven die er al zijn

Cultuur

Rotterdam-Zuid staat bol van de gepassioneerde mensen die met cultuur bezig zijn. Neem Y.M.P., spoken word-artiest en festivalorganisator; een echte zuiderling die zich ontwikkelde tot een veelgevraagd artiest en culturele vernieuwer in Rotterdam. Hij zette een eigen productiehuis op, waarin hij samenwerkt met zo’n dertig jongeren. Die willen net als hij het verschil maken in de maatschappij. Jeroen Chabot, directeur van WdKA, benadrukt het belang van samenwerken met bewoners van Zuid: “We moeten ervoor uitkijken dat wij dingen naar Zuid brengen en dat de zuiderlingen zich proefkonijnen gaan voelen. We moeten ze betrekken, met hen samenwerken.
Daarom is wat EMI doet ook zo belangrijk.”


EMI focust op het ondersteunen van bestaande initiatieven

Bottom-up

De sessie Kunst en Cultuur tijdens WERKplaats Zuid van EMI van 17 januari 2019 was bijna het startschot van het nog te ontwikkelen nieuwe programma van EMI. Het verbeteren van het leefklimaat op Zuid door middel van kunst en cultuur, het meer verbinden van kunst en cultuur met het onderwijs en het cliché dat we wijkbewoners moeten zien te empoweren om zélf hun ideeën te realiseren. Niet top-down, maar bottom-up. In de ontwikkeling van het programma Cultuur op Zuid focust EMI zich dan ook op het belichten van de informele infrastructuur van kunst en cultuur en het al bestaande cultureel kapitaal van Zuid. Met andere woorden: ondersteunen van de initiatieven die er al zijn.

Leisure Lab

In september 2019 startte een groep tweedejaars van de opleiding Leisure & Event Management op Zuid in het Leisure Lab voor de Veerkrachtige Stad (LLVS). Studenten werken aan opeenvolgende iteraties van een vraagstuk in plaats van aan losse opdrachten, zodat de opvolging gewaarborgd is en de impact rondom het vraagstuk hoog is. Zij starten met het ontwikkelen van gevoel voor de buurt, halen verhalen op en komen tot interventies of programma’s met leisure als uitgangspunt. Het ultieme doel is het creëren van een schaalbaar educatief model voor stedelijke ontwikkeling en placemaking, dat als voorbeeld dient voor andere opleidingen en steden. Naast het Leisure Lab nemen de eerstejaarsstudenten en de docenten van Leisure & Events Management tijdens de introductieweek uiteraard Zuid mee in hun eerste verkenning van Rotterdam.

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

Je kunt nooit minder leren