Leeravontuur Resilience

In de minor Creating Resilient Cities en de minor Next Professional, werkten studenten en docenten van het Instituut voor de Gebouwde Omgeving (IGO) samen vanuit Wijkstudio Hillevliet. Deze samenwerking leverde naast betekenisvolle opbrengsten (beroepsproducten) ook mooie ontwikkelingen op, zoals een student-buurtgesprek. 

In het student-buurtgesprek legden studenten hun concepten voor aan bewoners en betrokkenen van de Walravenbuurt – met name aan bewoners van het historische Stuhlemeijer Complex. Dit, omdat de gemeenschappelijke binnentuin van dit complex onder meer model stond voor hittestressreductie, wateroverlast in bouwblokken en bevordering van de leefbaarheid.

De beroepsproducten die hier gepresenteerd werden, zijn inmiddels afgerond en opgeleverd. Waarbij de suggesties en veranderingen vanuit het buurtgesprek verwerkt zijn. Zo zie je in onderstaand filmpje onder meer de conceptontwerpen voorbijkomen van:

  • een app waarbij (bewoners) hun energieverbruik kunnen monitoren;
  • een toolkit voor energiebesparende oplossingen voor bewoners;
  • diverse ontwerpen van een binnentuin in een woonblok, waarbij in het ontwerp rekening is gehouden met hittestress en wateroverlast. Zoals het ‘Cool Air Island’, maar ook ontwerpen waarbij gebruik gemaakt wordt van stadslandbouw, dakbedekking en blomen- en plantenvoorziening;
  • ideeën om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Bijvoorbeeld door op ludieke wijze bewustwording te creëren om grofvuil en naast-plaatsingen te voorkomen:

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recent nieuws

Hier vind je ons meest recente nieuws.

Extra steuntje én een leerzame praktijkervaring

Door de schoolsluitingen is het soms complex om de verbanden tussen de vaste partnerscholen en opleidingen van Mentoren op Zuid in traditionele live-vorm op school in te zetten.

Maak een positief verschil!

Optekenen van verhalen – storytelling – als een systematische manier om data te verzamelen en gebruiken. Dat is het onderwerp van afstudeerder Tim Verhoeven.

Leeravontuur Resilience

Bij Urban Innovation zijn twee minoren afgerond, waarbij vanuit Wijkstudio Hillevliet is samengewerkt met studenten en docenten van het Instituut voor de Gebouwde Omgeving (IGO).

Breng het Rondje Stadionpark tot leven!

Hoe brand je een 'groene' wandeling van 4,5 km die langs de highlights van Zuid loopt (o.a. De Kuip en Eiland van Brienenoord)? Laat dat maar aan de studenten van de minor City Branding over!

Promotie Gezonde Leefstijl op Zuid

Maatschappelijke campagnes waarbij een gezonde leefstijl en tegelijkertijd de nieuwe praktijk van Care XL wordt gepromoot bij bewoners van Katendrecht.

Realisatie platform LymbiQ: Gezondheid in de Afrikaanderwijk

Studenten minor Get Connected bedachten campagnes om de gezondheid in de Afrikaanderwijk.

Samen bedenken, maken en beleven

In deze roerige tijden is bewegen naar een gezonde leefstijl belangrijk en zelfs het nieuwe hip! Aan dit thema wordt i.s.m. verschillende partners gewerkt vanuit Vitaal op Zuid.