Leeravontuur Resilience

In de minor Creating Resilient Cities en de minor Next Professional, werkten studenten en docenten van het Instituut voor de Gebouwde Omgeving (IGO) samen vanuit Wijkstudio Hillevliet. Deze samenwerking leverde naast betekenisvolle opbrengsten (beroepsproducten) ook mooie ontwikkelingen op, zoals een student-buurtgesprek. 

In het student-buurtgesprek legden studenten hun concepten voor aan bewoners en betrokkenen van de Walravenbuurt – met name aan bewoners van het historische Stuhlemeijer Complex. Dit, omdat de gemeenschappelijke binnentuin van dit complex onder meer model stond voor hittestressreductie, wateroverlast in bouwblokken en bevordering van de leefbaarheid.

De beroepsproducten die hier gepresenteerd werden, zijn inmiddels afgerond en opgeleverd. Waarbij de suggesties en veranderingen vanuit het buurtgesprek verwerkt zijn. Zo zie je in onderstaand filmpje onder meer de conceptontwerpen voorbijkomen van:

  • een app waarbij (bewoners) hun energieverbruik kunnen monitoren;
  • een toolkit voor energiebesparende oplossingen voor bewoners;
  • diverse ontwerpen van een binnentuin in een woonblok, waarbij in het ontwerp rekening is gehouden met hittestress en wateroverlast. Zoals het ‘Cool Air Island’, maar ook ontwerpen waarbij gebruik gemaakt wordt van stadslandbouw, dakbedekking en blomen- en plantenvoorziening;
  • ideeën om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Bijvoorbeeld door op ludieke wijze bewustwording te creëren om grofvuil en naast-plaatsingen te voorkomen:

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recent nieuws

Hier vind je ons meest recente nieuws.

Special Issue – Sustainability

Sustainable Cities and Regions The Environment in the Lead:…

EMI-Hogeschool Rotterdam viert 10-jarig jubileum

Enkele visionairs binnen Hogeschool Rotterdam en de Gemeente…
Hef in Eigen Hand

Hef in Eigen Hand: Samen Bouwen aan een Betere Toekomst

Welkom bij de Impact Incubator ‘Hef in Eigen Hand’, waar onderwijs ontmoet, leert en groeit met de gemeenschap. Dit is waar theorie en praktijk samenkomen om een betere stad te bouwen en een spannende nieuwe manier van leren tot leven te brengen. Dit is leren dat écht impact maakt!

KAAItrots

Maak kennis met KAAItrots! We kijken graag…

Samenscholing op Coole Pleinen

Samen-scholing op coole pleinen Op 1 juni veranderde het…

Boksworkshop

Een avond vol kracht en verbinding: Boksworkshop van Daddy's…

Stadmakers De Kaai

Samen bouwen aan de toekomst van De Kaai:…

Vaderschap 2.0: Van zonder vader naar superpapa in de stadsdynamiek

Ontdek hoe jonge vaders in grootstedelijke contexten hun rol met vertrouwen en succes kunnen vervullen, ondanks het opgroeien zonder vaderfiguur. Leer over het belang van vaderbetrokkenheid, communicatie, ondersteuningsnetwerken en zelfzorg.

LivingLab: Fitter met Feyenoord

/*! elementor - v3.12.1 - 02-04-2023 */ .elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading…