Leeravontuur Resilience

In de minor Creating Resilient Cities en de minor Next Professional, werkten studenten en docenten van het Instituut voor de Gebouwde Omgeving (IGO) samen vanuit Wijkstudio Hillevliet. Deze samenwerking leverde naast betekenisvolle opbrengsten (beroepsproducten) ook mooie ontwikkelingen op, zoals een student-buurtgesprek. 

In het student-buurtgesprek legden studenten hun concepten voor aan bewoners en betrokkenen van de Walravenbuurt – met name aan bewoners van het historische Stuhlemeijer Complex. Dit, omdat de gemeenschappelijke binnentuin van dit complex onder meer model stond voor hittestressreductie, wateroverlast in bouwblokken en bevordering van de leefbaarheid.

De beroepsproducten die hier gepresenteerd werden, zijn inmiddels afgerond en opgeleverd. Waarbij de suggesties en veranderingen vanuit het buurtgesprek verwerkt zijn. Zo zie je in onderstaand filmpje onder meer de conceptontwerpen voorbijkomen van:

  • een app waarbij (bewoners) hun energieverbruik kunnen monitoren;
  • een toolkit voor energiebesparende oplossingen voor bewoners;
  • diverse ontwerpen van een binnentuin in een woonblok, waarbij in het ontwerp rekening is gehouden met hittestress en wateroverlast. Zoals het ‘Cool Air Island’, maar ook ontwerpen waarbij gebruik gemaakt wordt van stadslandbouw, dakbedekking en blomen- en plantenvoorziening;
  • ideeën om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Bijvoorbeeld door op ludieke wijze bewustwording te creëren om grofvuil en naast-plaatsingen te voorkomen:

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recent nieuws

Hier vind je ons meest recente nieuws.

Speeltuin Hillesluis Groen Loket

NL-Doet speeltuin Hillesluis

Stadsleven NL-Doet Speeltuin Hillesluis Op 10 maart presenteerden…
De Kaai

Studenten gaan aan de slag met de toekomst van De Kaai

Stadsleven Actie op De Kaai: Stadmaken op een nieuw stuk…

De toekomst van Rotterdam Zuid: van jongeren voor jongeren

De toekomst van Rotterdam Zuid:van jongeren voor jongeren Rotterdam…

Gezondheidsfestival

Studenttutoren