Docent Business & Leisure Maarten Jan van ’t Oever over Leisure LAB 010 

Leisure LAB 010 is een onderwijsinnovatieexperiment dat bekroond is met de Comeniusbeurs. De kracht van het LAB is onderwijs te laten plaatsvinden, daar waar het relevant is. We werken met studenten en docenten ín de wijken. Samen met bewoners en lokale partijen gaan we op zoek naar onderwerpen die belangrijk en relevant zijn voor de stad en die ons na aan het hart liggen. Didactisch gezien is dat wat we doen met het LABsamen leren ín en mét de stad.

 

Het LAB rekt de schoolmuren op. Studenten worden uitgedaagd om buiten hun comfortzone en in verbinding te zijn met wat er speelt in de stad. Door letterlijk óp Zuid te gaan zitten, ondervinden studenten wat er echt speelt. Door ín het werkveld en de buurten te leren, ga je voorbij aan vooroordelen en theoretische oplossingen. Door de verbinding komen vraagstukken tot leven. Studenten verhouden zich hierdoor veel beter tot wat er gaande is in de stad.

Leisure en EMI

Leisure is voor mij de basis van het leven. Theoretisch gezien heeft men 100 procent vrijetijd. We maken vervolgens keuzes gebaseerd op omgeving, identiteit en inzet van vrijetijd. Dat komt in de praktijk neer op jezelf opofferen om een (basis)inkomen te verdienen, maar net zo vaak gebruiken we onze vrijetijd voor politieke en maatschappelijke doeleinden. We demonstreren bijvoorbeeld, activeren onze buurten, doen vrijwilligerswerk, maken ons sterk voor een ander en creëren groen en circulair. Daarnaast zijn we hedonisten die op zoek zijn naar plezier, ontspanning en avontuur.

De Rotterdamse versie van Leisure & Events Management (LEM) denkt na over manieren waarop vrijetijd waardevol kan zijn voor verschillende mensen. LEM focust op de stedelijke context en ontwikkelt programma’s en concepten die bijdragen aan een livable and lovable city.

Samen met het EMI-programma Cultuur op Zuid zetten studenten en docenten van LEM in op de rijke stadscultuur van Rotterdam. Vrijetijd is hier – naast wonen en werk – een essentieel onderdeel van. Het feit dat werk en vrijetijd bovendien steeds meer in elkaar overlopen, maakt de samenwerking met EMI zo interessant voor onze opleiding.

Een student die deelnam aan Leisure LAB 010 blikt terug: “Vorig jaar wilde ik graag aanhaken op de plekken waar het gebeurde. Maar ik zat aan de Wijnhaven op de derde verdieping in een klaslokaal en kreeg mezelf en teamgenoten toch niet over die letterlijke drempels. Dat was anders toen ik in het Gemaal zat aan het Afrikaanderplein, waar de makers en de doelgroep zo naar binnen lopen. Of wanneer ik mijn jas pakte, naar buiten liep en er middenin zat.

Ik heb het gevoel dat ik het nu echt heb geleerd door het te ondervinden.”

www.leisurelab010.nl

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recente verhalen

Hier vind je onze meest recente verhalen.

De Pioniers: Hoe we jonge vaders kunnen ondersteunen bij betrokkenheid in de zwangerschap en opvoeding

In dit artikel wordt onderzocht waarom veel vaders, vooral jonge vaders met een migratieachtergrond, zich niet altijd betrokken voelen bij de zwangerschap en opvoeding van hun kinderen. Verschillende obstakels, zoals een gebrek aan betrokkenheid van zorgverleners en culturele stigma's, worden aangekaart en oplossingen worden voorgesteld, zoals meer bewustwording en educatie, veilige ruimtes voor vaders om emoties te delen, flexibele werkuren en op maat gemaakte hulpmiddelen