Maatschappelijke impact door samenwerking Feyenoord en Vitaal op Zuid

Nieuw project Zuid voor Zuid!

Zuid voor Zuid is een project waarmee jongeren tussen 14 en 24 jaar hun maatschappelijke diensttijd vervullen voor hun eigen wijk en tegelijkertijd nieuwe skills en vaardigheden aanleren. Ze vormen samen met andere jongeren een eigen team waarmee ze 15 weken een topprestatie gaan neerzetten. Ze doen dit door te werken aan zichzelf en ze leren ook gelijk deze vaardigheden in te in zetten in maatschappelijke activiteiten in de wijk.

Het aanbod bestaat uit diverse trainingen en workshops waarmee ze aan hun eigen ontwikkeling werken. Dit kunnen o.a. de volgende trainingen zijn; fysieke sporttrainingen in diverse sporten (o.a. voetbal, basketbal en boksen). Tijdens deze lessen wordt ook gewerkt aan de sociaal-emotionele vaardigheden zoals samenwerken, communicatie, omgaan winst/verlies en zelfvertrouwen.

Meld je aan

Verder zijn er trainingen gericht op werk vinden, studievaardigheden en is er veel aandacht voor de 21e eeuwse vaardigheden waarbij o.a. aandacht is coderen en mediawijsheid. Jongeren houden hun ontwikkeling bij in een digitaal portfolio en kunnen skillsmoves verdienen door het geven van o.a. trainingen, wedstrijdfluiten en onderwijsondersteuning bieden. Zij doen dit altijd onder begeleiding van Feyenoord professionals en de projecten maken ook deel uit van het maatschappelijk beleid van Feyenoord. De verdiende skillmoves kunnen ze verzilveren voor wedstrijdkaarten, trainingspak, sportartikelen, tegoedbon of een bluetooth speaker.

Studenten SportMarketing & Management gaan onderzoeken hoe dit te vermarkten. In de volgende nieuwsbrief volgt meer over dit onderzoek. In die editie wordt Patrick Pronk, stagecoördinator Feyenoord hierover geïnterviewd en Irina Nojoredjo, docent Social Work over wat er eigenlijk in een leerwerkgemeenschap gebeurt.

Workshop ‘Creatieve begeleidingsvormen voor de social worker’

Donderdag 25 maart 2021 kregen de studenten en andere betrokkenen van de brede LWG Feyenoord een inspirerende workshop van kunstenares en social worker Erne Thuijs.

Als social worker ben je je eigen instrument, en creatieve begeleidingsvormen zijn fijne tools voor in de toolbox. Bij Feyenoord wordt sport als middel gebruikt. Binnen deze kaders kunnen studenten de eigen creativiteit gebruiken bij het begeleiden van kinderen. Deze workshop heeft de studenten inzicht gegeven welke vormen van Creatieve Agogische Methodiek (CAM) er nog meer mogelijk zijn binnen Social Work en specifiek bij Feyenoord.

De workshop was toegankelijk voor alle studenten van de brede LWG Feyenoord; uit jaar 2, jaar 3 en jaar 4, alsmede de praktijkbegeleiders van Feyenoord en docenten van Hogeschool Rotterdam die verbonden zijn aan de brede LWG Feyenoord.

De workshop begon met een kennismaking op een ludieke wijze volgens CAM. Vervolgens was er een informatieve kennisclip over CAM, met talloze voorbeelden die in de beroepspraktijk geïmplementeerd zijn. Daarna werden de deelnemers uitgedaagd en geïnspireerd om zelf de methodiek te ervaren. Er werd besloten met een korte evaluatie en opbrengstenronde. Erne Thuijs gaf aan dat ze mogelijkheden ziet om CAM te implementeren bij LWG Feyenoord, en als studenten hier meer over willen weten, of begeleid willen worden in het ontwikkelproces, dan kunnen ze contact opnemen met haar.

Een week later sprak ik een aantal studenten van de LWG en ze zijn daadwerkelijk geïnspireerd geraakt en zullen de inzichten van de workshop meenemen in het ontwikkelen van nieuwe interventies, als onderdeel van de competentie ‘innovatief en ondernemend’.

Over de toekomst gesproken…

Zakia Guernina, bestuurslid Hogeschool Rotterdam ging voor haar rubriek ‘Over de toekomst gesproken…’ op bezoek bij studenten die stage lopen bij Feyenoord Rotterdam N.V. en sprak met stagecoördinator Patrick Pronk over het feit dat zij in de Kuip niet alleen bezig zijn met sport, maar ook met maatschappelijke impact.

Bekijk hiernaast het hele filmpje >

Recent nieuws

Hier vind je ons meest recente nieuws.

De Kaai

Samenscholing Coole Pleinen

Samen-scholing op coole pleinen Welkom bij Samenscholing…

Boksworkshop

Een avond vol kracht en verbinding: Boksworkshop van Daddy's…

Stadmakers De Kaai

Samen bouwen aan de toekomst van De Kaai:…
De Kaai

Vaderschap 2.0: Van zonder vader naar superpapa in de stadsdynamiek

Ontdek hoe jonge vaders in grootstedelijke contexten hun rol met vertrouwen en succes kunnen vervullen, ondanks het opgroeien zonder vaderfiguur. Leer over het belang van vaderbetrokkenheid, communicatie, ondersteuningsnetwerken en zelfzorg.
De Kaai

LivingLab: Fitter met Feyenoord

/*! elementor - v3.12.1 - 02-04-2023 */ .elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading…
Speeltuin Hillesluis Groen Loket

NL-Doet speeltuin Hillesluis

Stadsleven NL-Doet Speeltuin Hillesluis Op 10 maart…
De Kaai

Studenten gaan aan de slag met de toekomst van De Kaai

Stadsleven Actie op De Kaai: Stadmaken op een nieuw stuk…

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.