Marco Fontijn (Verpleegkundig Specialist, Centrum Jeugd en Gezin Rijnmond)

Jocelin Niyonzima studeerde aan de opleiding Communicatie and Multimedia Design en mag zijn afstudeeropdracht verder uitwerken als student-assistent bij Mama’s Garden, namelijk het ontwikkelen van een platform dat jonge Rotterdamse vaders voorbereidt op ouderschap genaamd: Daddy’s Place.

Jocelin presenteerde zijn concept aan geïnteresseerden – waaronder Marco Fontijn – en hij vertelt nu wat hij voor meerwaarde ziet als deze plek voor jonge vaders wordt gerealiseerd.

Nu ik zelf ouder ben verandert dit ook hoe ik in mijn werk sta. Ik denk dat ik nog meer naast ouders kan gaan staan in de uitdagende taak die opvoeden is. – Marco Fontijn

  • Waarom heb je interesse in Daddy’s Place/besloot je aan te schuiven bij de presentatie?

Binnen het CJG neem ik deel aan de groep contactpersonen geboortezorg. Deze heeft o.a. als doel om de lijnen tussen de verschillende ketenpartners in de geboortezorg zo kort mogelijk te houden, voor een optimale zorg voor ouders en kind gedurende de eerste 1000 dagen (vanaf de conceptie). Door de manager van deze groep werd ik gewezen op het initiatief omtrent Daddy’s Place. Het onderwerp ‘vaders’ is ook binnen het CJG een aandachtspunt o.a. binnen de ‘koplopersgroep vaders’ waaraan verschillende professionals deelnemen. Voor mij was de uitnodiging om deel te nemen aan de presentatie van Daddy’s Place een startpunt om contact op te nemen met deze koplopersgroep, maar ook om de aandacht voor vaders in ons dagelijkse werk verder uit te breiden en te verdiepen.

  • Wat vind je van het concept?

Ik was onder de indruk van de expertise die aanwezig was tijdens de presentatie rondom dit onderwerp. Dit vormt denk ik een hele goede basis om het echt goed en breder op de kaart te zetten. Ik ben heel blij dat er aandacht is voor vaders, omdat ik denk dat de rol van de vader zo ontzettend belangrijk is. Voor het kind in de eerste plaats, maar niet minder voor de vader én de moeder zelf. Er zijn nog stappen te zetten in de emancipatie, gelijkwaardigheid van moeders en vaders.

  • Ben je zelf vader?

In november 2020 is onze dochter Jara geboren. Ik ben ontzettend blij en trots om haar vader te zijn. Mijn vrouw en ik hebben in de zorg en opvoeding van onze dochter een volledig gelijkwaardige rol, beiden zijn we 2 dagen per week met Jara thuis. Nu ik zelf ouder ben verandert dit ook hoe ik in mijn werk sta. Ik denk dat ik nog meer naast ouders kan gaan staan in de uitdagende taak die opvoeden is.

Dit is één van de dingen die ik voor deze doelgroep graag wil doen, hen naast de moeder als gelijkwaardige ouder betrekken bij de zorg en opvoeding voor hun kind.

  • Wat doe jij al of wil je graag doen met de doelgroep (jonge) vaders?

Ik zou graag handvatten krijgen hoe goede aandacht voor vaders kan worden ingebed in het dagelijkse werk van alle professionals binnen onze organisatie. Dit is één van de dingen die ik voor deze doelgroep graag wil doen, hen naast de moeder als gelijkwaardige ouder betrekken bij de zorg en opvoeding voor hun kind. Dit is wat ik nu ook al zoveel mogelijk doe maar ik wil hierin ook mijn collega’s stimuleren.

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recente verhalen van Mama’s Garden

Hier vind je onze meest recente verhalen.

Mildred Monpellier (onderzoeker Lectoraat Verloskunde & Geboortezorg)

Verpleegkundige en medisch antropoloog Mildred Monpellier is docent aan de opleiding Verpleegkunde. Sinds maart 2020 doet ze daarnaast vanuit het Lectoraat Verloskunde & Geboortezorg, dat deel uitmaakt van het kenniscentrum Zorginnovatie, onderzoek bij het EMI-programma Mama’s Garden. 

Elseligia Livramento Monteiro (student Social Work)

Social work student Elseligia Livramento Monteiro heeft stage gelopen bij Mama's Garden en organiseerde hier onderander bijenkomsten.