EN | NL

4,9 miljoen voor loopbaanoriëntatie en carrière startgaranties voor leerlingen van Zuid

21/10/2016

Banner gaan voor een baan event


Persbericht


Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) krijgt 4,9 miljoen euro van de Europese Commissie om jongeren van Zuid te helpen opleidingen te kiezen waarmee ze in de toekomst werk kunnen vinden. Met dit geld worden alle kinderen van Rotterdam Zuid, vanaf groep 6, jaarlijks zo’n 1800 leerlingen, tot en met het moment dat ze een opleiding hebben afgerond, geholpen om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Het geld is voor drie jaar beschikbaar en komt uit het Urban Innovative Actions fonds (UIA). Met dit fonds ondersteunt Europa unieke stedelijke experimenten voor complexe en hardnekkige vraagstukken. Rotterdam is een van de 18 steden die, uit 378 aanvragen, Europese financiering krijgt. Deze bijdrage betekent een verdubbeling van de middelen voor loopbaanoriëntatie. De partners die de uitvoering van de activiteiten voor het NPRZ mogelijk maken zijn gemeente Rotterdam, Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie van Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit/EURAC, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Ernst & Young.

Skills, ouders en zorg

Nieuw aan de aanpak is dat er ook carrière startgaranties beschikbaar gaan komen op mbo niveau 2. Daarnaast wordt het met de bijdrage van de Europese Commissie mogelijk om ouders meer te betrekken bij de studiekeuze. Jongeren worden geholpen bij het ontwikkelen van werknemersvaardigheden en er wordt gezorgd voor begeleiding via mentoren en wijkteams. Met de bijdrage uit Europa wordt tevens een onderzoek gedaan naar toekomstige banen en vaardigheden die je daarvoor nodig hebt om in de nieuwe economie mee te doen.

Betere studiekeuzes

In Rotterdam Zuid is sprake van een mismatch tussen onderwijs en de vraag op de arbeidsmarkt. Nog teveel leerlingen kiezen na het vmbo voor financiële, administratieve en juridische opleidingen, terwijl de banen in deze sectoren afnemen. Binnen het NPRZ worden leerlingen daarom al op jonge leeftijd gestimuleerd om te kiezen voor kansrijke sectoren als haven, zorg en techniek.

Carrière startgaranties

Om studiekeuzes meer in lijn te brengen met de vraag op de arbeidsmarkt zet het NPRZ carrière startgaranties in. Met een carrière startgarantie garanderen werkgevers dat leerlingen na het behalen van hun diploma aan de slag kunnen. Werkgevers stellen hiervoor jaarlijks 380 carrière startgaranties beschikbaar voor opleidingen in haven, zorg en techniek. De komende jaren moet dit aantal groeien naar jaarlijks 600 carrière startgaranties. Doel van het NPRZ is dat de helft van alle leerlingen in het vmbo kiezen voor een mbo-opleiding in een van deze sectoren.

Burgemeester Aboutaleb, tevens voorzitter van het NPRZ: “Deze bijdrage vanuit Europa is een fantastische erkenning voor het innovatieve loopbaanoriëntatieprogramma dat mentoren, decanen, leraren en werkgevers hebben ontwikkeld voor leerlingen op Zuid. Dit is een flinke impuls waarmee we veel meer kunnen doen voor de jongeren op Zuid.”

 


 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Karín Fraai,
Nationaal Programma Rotterdam Zuid, tel. 06 510 747 21

Sabine Maertens,
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie, tel. 06 4609 44 87

 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

Je kunt nooit minder leren