EN | NL

Meerjarige samenwerking op Zuid voor Laurens Wonen en EMI

28/03/2017

 convenant

Op maandag 27 maart 2017 ondertekenden Laurens Wonen en het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie een samenwerkingsconvent voor project Samen & Anders. Carolien Vermaas (directeur Laurens Wonen) en Carolien Dieleman (directeur EMI) bevestigden hiermee een meerjarige samenwerking rondom een nieuw woonconcept in Rotterdam Zuid.

Laurens Wonen wil het verzorgingshuis Simeon & Anna transformeren naar een nieuwe woonvorm. Hiervoor wordt het woonconcept Samen & Anders ontwikkeld. Laurens Wonen beoogt een coöperatieve samenleving gebaseerd op wederkerigheid waarin bewoners elkaar helpen. Gekeken wordt naar de verticale (het gebouw) en horizontale verbindingen (met de wijk). De primaire doelgroepen van Samen & Anders zijn zowel draagkrachtige als sociaal-maatschappelijk en financieel kwetsbare bewoners, waarbij ook fysieke kwetsbaarheid een kenmerk kan zijn. EMI gaat samen met opleidingen en kenniscentra van Hogeschool Rotterdam werken aan de opgave voor de transformatie van dit pand. Binnen deze samenwerking gaan studenten nieuwe vormen van wonen, zorg en welzijn in en rond Samen & Anders verkennen, ontwerpen en testen.

"Wij zijn ook nooit uitgeleerd. Studenten leer ons kijken! Verwonder ons, verbaas ons en neem ons mee.”

Studenten

Begin van dit studiejaar is een eerste project gedaan samen met studenten van de opleiding Communicatie & Multimedia Design (CMD) en het EMI-programma Gezond op Zuid. Uitgangspunt was hoe binnen Samen & Anders een wederkerige woongemeenschap gecreëerd kan worden. De studenten ontwikkelden daarvoor een aantal ‘game’ concepten met pakkende namen als Wiki, Blocky en Meet Teddy. Student CMD Bram Rietveld heeft als afstudeeropdracht een selectieapp ontwikkeld HUPP voor de werving van potentiele huurders. Studenten van het Instituut voor de Gebouwde Omgeving; Anne van den Berg, Amy van Eijk, Indah Hooghiemster en Naomie van der Hooven, zijn net gestart met hun onderzoek naar ‘Het verticale dorp in Rotterdam Zuid’ waarin ze onderzoek doen naar het ontwerp en de mogelijkheden van gebouw in relatie tot de omgeving.

 “Innovatie ontstaat niet achter een bureau maar in de praktijk, met elkaar. Wij zijn ook nooit uitgeleerd. Studenten leer ons kijken! Verwonder ons, verbaas ons en neem ons mee.”, aldus Carolien Vermaas. Carolien Dieleman voegde daar aan toe; “Ook wij willen door muren heen breken binnen de hogeschool en in de praktijk van Zuid willen we zo veel mogelijk vakgebieden combineren op zoek naar nieuwe innovatieve oplossingen van complexe vragen.

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

May you live in interesting times