EN | NL

Honoursstudenten Hogeschool Rotterdam presenteren Veerkrachtig Zuid

29/05/2017

Maandagochtendvroeg vonden de eindpresentaties van zes multidisciplinaire studententeams van Hogeschool Rotterdam plaats in de brasserie van Laurens Woonzorgcorporatie Simeon en Anna.

Vanuit diverse opleidingen van het Instituut voor de Gebouwde Omgeving (IGO), kregen de docenten conclusies, aanbevelingen en oplossingen aangereikt van de studenten die zij afgelopen 15 weken begeleidden en klaarstoomden voor complexe PI*-vraagstukken op het gebied van Resilience (veerkracht) van de stad Rotterdam. De studenten en opdrachtgever(s) – EMI – stelden na afloop van de presentaties kritische vragen die de context van het probleem of van de omgeving verhelderden.

Met sprekende titels als ‘Rotterdam - wereldhavenstad op het gebied van schone en betrouwbare energie’, ‘Infrastructuur voor de 21e eeuw’, ‘Maak het Hart van Zuid en daarmee de rest van Rotterdam(-Zuid) veerkrachtiger’ en wijkgerelateerde projecten als ‘Klimaatadaptieonderzoek voor een veerkrachtig Oud-Charlois’, ‘De Veranda (Feyenoord City) klimaatbestendig & waterveilig’, ‘Sociaal en technische veerkrachtig woonbedrijfsgebouw voor de Afrikaanderwijk’ kwamen actuele grootstedelijke problemen over energie, milieu, demografie, armoede op Rotterdam Zuid uitgebreid aan de orde.

Docenten Te Grotenhuis (Ruimtelijke Ordening & Plannologie) en Vermeulen (Logistiek en Economie) gaven aan dat de begeleiding van de studententeams van diverse komaf ook dit jaar weer verrassende resultaten opleverden. De inzet van de studenten en de diversiteit binnen de studententeams, leverden originele invalshoeken en goed doordachte oplossingen op. Daar waar studenten stuitten op belemmeringen door bijvoorbeeld niet complete datavoorzieningen of andere informatiebronnen, pakten de ene groep dit op als kans om andere wegen te bewandelen. Zij gebruikten de hiaten als aanbeveling naar bijvoorbeeld vervolgonderzoek en kansen voor uitwisselingtrajecten voor studenten. Andere studententeams lieten deze kansen liggen, maar maakten weer meer gebruik van hun multidisciplinaire achtergrond.

foto van Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie.

Voor de IGO-docenten nu de uitdaging om in het beoordelingstraject de praktisch toegepaste theoretische kaders van de opleiding te beoordelen, met daar bovenop de meerwaarde van het honoursprogramma en de complexiteit van de vraagstukken vanuit het expertisecentrum te beoordelen.

Daarnaast wordt een gezamenlijke keuze gemaakt door het Resilience-team Rotterdam en EMI om één van de projecten te laten pitchen tijdens het Resilience Congres van 26 juni a.s. en de overige presentaties te tonen tijdens het congres. Studenten krijgen hierbij de gelegenheid in contact te komen én hun ideeën en theorieën te bespreken met professionals op het gebied van Resilience.

*PI staat voor praktijk integratie

 

 

 

 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI denkt actief mee