EN | NL

Wethouder De Jonge krijgt Methodiekhandboek Stichting Studentmentoren Rotterdam overhandigd

22/06/2017

PERSBERICHT

 

Mentoren op Zuid is één van demooiste programma's van dit moment in Rotterdam! - Hugo de Jonge

 Op 21 juni 2017 ontving het programma Mentoren op Zuid van het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie van Hogeschool Rotterdam wethouder Hugo de Jonge. Hij ging in gesprek met de docenten van de deelnemende scholen, met de studenten van het programma Mentoren op Zuid en het bestuur van de Stichting Studentmentoren Rotterdam. Tot slot nam hij de eerste editie van het Methodiekhandboek van Stichting Studentmentoren Rotterdam in ontvangst uit handen van Jan Kweekel, voorzitter van Stichting Studentmentoren en Onderwijstafel Rotterdam Zuid.

Programmamanager Nienke Fabries startte met een korte presentatie van het programma Mentoren op Zuid. Het programma, opgericht in 2013, voorzag afgelopen jaar ruim 1100 leerlingen op Zuid van een mentor. Hogeschoolstudenten, meer dan 1150 dit studiejaar, gaven deze leerlingen op zowel po als vo gedurende een half jaar één-op-één begeleiding. 

”Mijn einddoel is geen getal, mijn einddoel is dat elke leerling die dat nodig heeft op een studentmentor kan rekenen in Rotterdam. Dat iedere student die mee kan doen, deel kan nemen aan Mentoren op Zuid." Programmaleider Nienke Fabries

Daarna gingen de aanwezigen, waaronder, naast docenten en studenten, Jan Kweekel en Angelien Sanderman van het bestuur Stichting Studentmentoren en Ruben Bolsius, teamleider onderbouw Rotterdams Vakcollege De Hef en Adrie Oosterom, decaan Calvijn Business School (voorheen Maarten Luther) als deelnemende scholen in gesprek. Wat leert een leraar in spe van Mentoren op Zuid? Hoe verbinden we Mentoren op Zuid met de stedelijke agenda Leren Loont? Wat is de waarde van studentmentoring voor Rotterdam en hoe kunnen we deze versterken? Hoe kan via mentoring oriëntatie op de verdere schoolloopbaan en het opdoen van vaardigheden in het vinden van een baan versterkt worden? 

Wethouder De Jonge nam vervolgens de eerste editie van de methodiekbeschrijving van Stichting Studentmentoren in ontvangst

“Het is een prachtig programma. Ik weet zeker dat dit de weg is om te gaan, vooral tijdens de huidige polarisatie. Je koppelt mensen die elkaar anders misschien nooit zouden ontmoeten.” -  Wethouder Hugo de Jong

Het programma Mentoren op Zuid is niet exclusief voor Rotterdam, of alleen uit te voeren met studenten van Hogeschool Rotterdam. De inzet is het landelijk uitrollen van het programma en de methodiek.( Op 13 juni 2017 is een begin gemaakt, de aftrap van Mentoren op Zuid met Pabo Thomas More in Delfshaven. Er zijn al gesprekken met hogescholen elders in het land. De methodiekbeschrijving, uitgegeven in een handzaam werkboek, kan andere opleidingen op andere hogescholen helpen bij het uitrollen van het programma.

“Een bijdrage leveren aan een ander en aan jezelf tegelijkertijd is een win-win!”, aldus Ali B. in zijn videoboodschap aan studenten die deel willen nemen aan het mentorprogramma. 

Leerlingen op Zuid krijgen in het programma Mentoren op Zuid extra ondersteuning van studentmentoren van Hogeschool Rotterdam. Missie van het programma is om de kansen van leerlingen op Zuid te vergroten door één-op-één begeleiding door studenten. Een win-winsituatie: leerlingen krijgen extra aandacht en begeleiding en studenten van de hogeschool maken op deze manier kennis met de diversiteit van Rotterdam Zuid. Zij staan met hun voeten in de praktijk en leren planmatig iemand te coachen. 

Aandacht, ogen en oren van ouderejaars-studenten om leerlingen op Zuid verder te helpen is een natuurlijk geweldige gift die je voor de medemens kunt organiseren”, sprak burgemeester Aboutaleb alle studenten afgelopen jaar in een videoboodschap toe.

 

 

 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI denkt actief mee