EN | NL

De complexe stad

07/07/2017

Hoe houd je een stad leefbaar, duurzaam en gezond? Op vrijdagochtend 7 juli startte om 10 uur het symposium ‘De complexe stad’ op de HR-locatie Academieplein. Tijdens dit symposium presenteerde verschillende groepen studenten van Ruimtelijke Ordening en Planologie (ROP) de resultaten van het onderzoek dat zij afgelopen half jaar hebben uitgevoerd. Zij presenteerden aan medestudenten, externe opdrachtgevers en de gemeente.

Nienke van der Noordaa, docent ROP, opende de bijeenkomst en heette iedereen welkom. Vervolgens startte de pitches: iedere groep studenten kreeg één à twee minuten de tijd om te vertellen wat zij afgelopen half jaar hadden onderzocht en wat hun bevindingen waren. Een groep die onderzoek had gedaan naar de ligging van vier verschillende pleinen in Rotterdam trapte af.

Na de pitches was er de ruimte voor de bezoekers om langs te lopen bij de diverse groepen en met de studenten in gesprek te gaan. Hier werd goed gebruik van gemaakt. Bij een groep die onderzoek had gedaan naar het effect van een BMX-fietsschool op het fietsgedrag van Zuid, raakte de bezoekers en de studenten in gesprek over de resultaten. Hun belangrijkste conclusie: er is niet maar één partij die baadt heeft bij het uitbreiden van de BMX-fietslessen. Zo vond één van de studenten het schrikwekkend dat er in Rotterdam erg weinig scholen meedoen aan het fietsexamen. ‘Als we fietsstad van 2018 willen worden, hebben we nog wat te doen!’

 

 

Verderop bleken er twee vreemde eenden in de bijt te zitten. Twee groepen studenten kwamen namelijk niet vanuit ROP, maar sloten aan vanuit UHP (Urban Health Project) van IvG. Ook zij deden onderzoek naar fietsen op Zuid, voornamelijk naar het bevorderen van het fietsgebruik onder jongeren. Groep 1, gericht op jongeren tussen 8-11, had de ‘Feijerbike’ bedacht, een fiets die je kunt lenen met je Rotterdampas in de wijk Feijenoord. Na een enquête die was uitgezet onder de bewoners over het gebruik van de fiets, bleek echter dat ze die fiets wel leuk zouden vinden maar dat de wijk nog niet veilig genoeg is om te gaan fietsen. Dat bracht hen op de slogan ‘De Feijerbike in een veilige wijk!’. Verder gaven zij aan dat in een vervolgonderzoek gekeken kan worden hoe (het gevoel van) veiligheid aan te passen is, zodat mensen zich veilig voelen om te fietsen.

Nadat alle studenten hun informatie hadden gedeeld en de opdrachtgevers hadden bedankt, werd rond 12 uur het symposium afgerond.

Tijdens de studie Ruimtelijke Ordening en Planologie krijgen derdejaars studenten opdracht om een half jaar lang een onderzoek uit te voeren voor een externe opdrachtgever. EMI is aangesloten als opdrachtgever voor drie verschillende groepen. Twee van deze groepen richtte hun onderzoek op fietsen op Zuid en één groep richtte zich op het creëren van een ‘verticaal dorp’ door het verbouwen van het gebouw van Simeon & Anna. 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

May you live in interesting times