EN | NL

Grootste mentorprogramma van NL breidt uit

22/03/2018

P E R S B E R I C H T 
22 maart 2018

“Mentoren op Zuid is één van de mooiste programma's van dit moment in Rotterdam!”
- Hugo de Jonge, in juni 2017, toenmalig wethouder van Onderwijs, Jeugd en Gezin in Rotterdam

Meer één-op- één aandacht op school: Grootste mentorprogramma van Nederland breidt uit
Dit voorjaar krijgen 100 extra leerlingen één-op- éénaandacht van een studentmentor dankzij kennisdeling en uitbreiding van programma Mentoren op Zuid. Naast studenten van Hogeschool Rotterdam gaan ook studenten van Thomas More Hogeschool, de Haagse Hogeschool en Universiteit Leiden structureel aan de slag als mentor voor leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs.

Uitbreiding in Rotterdam
Na een succesvolle pilot op de Emmausschool in Rotterdam West wordt de samenwerking tussen Thomas More Hogeschool en het mentorprogramma bestendigd. Dorothee van Kammen, collegelid van Thomas More “We zijn heel enthousiast over de resultaten van het programma. Onze eerstejaars pabo-studenten kunnen ervoor kiezen om mentor te zijn en dat doen ze in grote getale. Juist in de eerste fase van hun studie blijkt het heel betekenisvol voor ze te zijn om zo intensief betrokken te zijn op een individuele leerling, die de aandacht zo goed kan gebruiken. Het sterkt studenten in hun motivatie voor het vak. En het is heel bijzonder voor ze als ze ervaren dat zij, zo jong als ze zijn, al ‘toegevoegde waarde’ kunnen leveren. Bijvoorbeeld als een groepsleerkracht aangeeft dat een gesloten leerling zich zo openstelt bij zijn studentmentor.” Studentmentor Susanna de Bruin: “Ik ben erg dankbaar dat ik aan het project mee mag doen. Het feit dat ik nu degene kan zijn die ik vroeger hard nodig had, geeft een heel bijzonder gevoel. Eén-op-één begeleiding biedt veel resultaat!” Dorothee van Kammen treedt ook toe tot het bestuur van de Stichting Studentmentoren Rotterdam.

Landelijke uitbreiding
Naast de samenwerking met Thomas More Hogeschool, breidt het mentorprogramma ook uit naar Den Haag. De Haagse Hogeschool werkt samen met de Universiteit Leiden en twee middelbare scholen in het Haags Mentorprogramma. De samenwerking is erop gericht om de overgang tussen het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs soepeler te laten verlopen. De studenten helpen in het mentorprogramma havo-3 leerlingen van het Wateringse Veld College en de Johan de Witt Scholengroep bij het kiezen van een vervolgstudie, bij het ontdekken van hun talenten of bij het maken van huiswerk. De studenten leren dankzij het programma hoe het is om in de praktijk iemand te coachen, ze zetten hun ervaringen in om leerlingen voor te bereiden op hun overstap naar het hbo of universiteit en ze breiden hun eigen sociale netwerk verder uit.

Het team van het Rotterdamse Mentoren op Zuid trainde de docenten uit Den Haag in de methodiek en overhandigde studiehandleidingen, methodiekhandleiding en alle kennis die in de afgelopen vijf jaar is opgedaan om studentmentoring effectief en duurzaam uit te rollen. Renske van Heemskerk, programmaleider Haags Mentorprogramma: “We zijn heel dankbaar dat we van onze Rotterdamse collega’s veel hebben kunnen leren van hun ervaringen als het gaat om studentenmentoring. De openheid van het delen van opgedane kennis en het geven van een kijkje achter de schermen heeft het Haags Mentorprogramma mede op weg kunnen helpen. De eerste 60 studenten van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden zijn deze weken de middelbare scholen ingegaan. Binnen het Haags Mentorprogramma werken we ook met een wekelijks mentoruur gevolgd door een studentenintervisie. Het aantal studenten dat zich had aangemeld was boven verwachting, en we hopen dan ook na de zomer met nog meer studentenmentoren samen te werken, zodat nog meer leerlingen van de mentoren gebruik kunnen maken. Naast de meerwaarde van het programma voor de studenten en leerlingen vinden we het ook belangrijk de samenwerking tussen de docenten van de betrokken hoger onderwijsinstellingen en middelbare school te stimuleren. Ook daar wordt expliciet invulling aan gegeven in het Haags Mentorprogramma, door de wekelijkse betrokkenheid van de docenten van beide instellingen.”

800 nieuwe studenten als studentmentor

Stichting Studentmentoren is de nieuwe samenwerkingen aangegaan om meer leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs te kunnen helpen. Mede hierdoor zijn er in februari 2018 maar liefst 800 nieuwe studenten gestart als studentmentor in en buiten Rotterdam.

 

Algemene informatie programma klik hier


*De redactie kan de afbeeldingen gratis en rechtenvrij plaatsen.

 

 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

May you live in interesting times