EN | NL

Inspiratiesessie CoE's op de derde editie van de Onderwijsparade

17/05/2018

Gastheer van de dag en tevens directeur van het instituut Commercieel Management, Fred Feuerstake verwelkomde naast eigen medewerkers van Hogeschool Rotterdam ook de verschillende gasten waaronder keynotes Dick van der Wateren en Pedro De Bruyckere. 

Het onderwerp van de Onderwijsparade dit jaar was "Onderzoek en Ontdek". Een thema dat aansluit bij de visie dat praktijkgericht onderzoek een essentiele rol speelt in het opleiden van studenten tot vakkundige, onderzoekende en weerbare professionals, en in de ontwikkeling van benodigde kennis en vaardigheden.

In de verschillende werksessies op de Kralingse Zoom konden aanwezigen in dialoog over onderwijs en onderzoek. Per sessie kwamen uiteenlopende onderwerpen aan bod, zoals "Hoe word je zichtbaar?", "Het effectief inzetten van een flipped classroom", "Het Triple Jump Learningmodel: effectiever begeleiden en beoordelen in projecten" en "Samen werken aan contextrijk onderwijs". Deze laatste sessie werd gehouden door Mariëlle van Dijk. Nu zo'n twee jaar werkzaam bij HR, startte zij haar verhaal met voorbeelden over hoe lastig functies en inrichting van onderwijs en de hogeschool soms te duiden zijn. Hogeschool Rotterdam bestaat uit diverse instituten, kenniscentra en centres of expertise, verdeeld over de hele stad Rotterdam. Wat moet je vertellen wanneer iemand vraagt waar je nou precies werkt? En naast de verschillende locaties zijn er ook nog ontelbaar veel type functies. 

Mariëlle werkt als programma coördinator bij Centre of Expertise RDM van Hogeschool Rotterdam. De hogeschool heeft twee CoE’s: RDM, gericht op de haven en EMI (Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie), gericht op het sociale domein in Rotterdam Zuid. Met RDM en EMI wordt vormgegeven aan het, in de onderwijsvisie beschreven, contextrijk onderwijs en profileert de hogeschool zich – naast focus op excellent bachelor onderwijs – als innovatiepartner voor stad en haven. De verbinding van onderzoek, onderwijs en praktijk draagt bij aan de ontwikkeling van Rotterdam en aan de beroepsvaardigheden van de studenten. In Communities of Practice werken studenten, docenten en onderzoekers aan actuele, complexe vraagstukken en programma’s met partners uit het werkveld. Ook zijn er samenwerkingen met grote (internationale) initiatieven zoals met Gemeente Rotterdam binnen de Resilient Rotterdam strategie. Mariëlle sluit af met een open uitnodiging aan alle docenten: meer weten, of goed idee? Neem dan zeker contact op. Meer weten over resilience onderzoek door studenten en resilient denken? Kom dan naar de masterclass op 13 juni of naar een van de atelier cafes tijdens IABR.

De middag werd afgesloten met een borrel en diner waar de film Most Likely to Succeed werd vertoond met een inleiding door keynote Dick van Wateren over zijn bezoek aan High Tech High.

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI ziet het geheel