EN | NL

Hoe social design kan bijdragen aan sportmogelijkheden voor peuters

22/05/2018

Peuters moeten meer bewegen! Uit onderzoek blijkt dat als kinderen sporten, ze ook op latere leeftijd actief blijven. Wat ook bijdraagt aan onder andere de gezondheid en sociale contacten. Berend van Hoek, vierdejaarsstudent Leisure Management aan Hogeschool Rotterdam, zag direct kansen voor zijn afstudeerproject voor Feyenoord City. Rotterdam Zuid heeft de laagste sportdeelname van Nederland, iets waar Feyenoord City op in kan springen bij de gebiedsontwikkeling. “Een fysiek eindproduct opleveren dat bijdraagt aan de beoogde verhoging van de sportdeelname van Rotterdam Zuid” werd dan ook de opdracht waarmee Berend aan de slag ging.

Na maanden onderzoek en voorbereiden, vond op vrijdag 18 mei een creatieve sessie plaats. Berend had dit als werkvorm gekozen om tot input te komen voor zijn conceptboek. Dit zal hij presenteren aan Rotterdamse architectenbureaus als OMA, wat direct betrokken is bij de gebiedsontwikkeling van Feyenoord City. Op uitnodiging van Berend en EMI waren er experts, waaronder twee medewerkers van Peuter & Co, bij de creatieve sessie aanwezig. Daarnaast studenten van verschillende opleidingen: Sportmarketing, CMD, Vastgoed & Makelaardij, Pedagogiek en Pedagogiek Educatief Medewerker. Kortom alle kennis was daar om tot mooie resultaten te komen.

    

Lorenzo Elstak, sociaal ondernemer, zorgde voor een inspirerende aftrap. Als actieve bewoner van Katendrecht weet hij als geen ander hoe hij bewoners moet betrekken bij de aanleg van sportieve faciliteiten in de buitenruimte.  Na zijn creatieve boost konden de deelnemers zich de rest van de dag laten leiden door Gordon Tiemstra, social designer van Afdeling Buitengewone Zaken. Een belangrijk onderdeel van social design is dat de ontwerpen getest worden op de eindgebruiker en het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium. Iedereen ging daarom na een eerste brainstorm de straat op om de prototypes te testen. Aan voorbijgangers werd bijvoorbeeld gevraagd hoe zij het liefst buiten spelen met hun peuter en wat zij als ideale speelplek zien voor kinderen. Er kwamen een hoop verrassende reacties naar voren, zoals “creëer een telefoonvrije zone”. De komende weken gaat Berend hard aan de slag om zijn conceptboek vorm te geven.

                   

Tijdens het IABR zit Berend aan tafel bij het Atelier-café Feyenoord City op 22 juni.

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI ziet het geheel