EN | NL

De aftrap van de Atelier-Caf├ęs

13/06/2018

De voorbeeldwijk-van-morgen. Dat is wat Reyeroord, een wijk in de deelgemeente IJsselmonde, moet worden. Een circulaire wijk met 100% cohesie. Kan dat echt morgen al? Nee natuurlijk niet. Maar in 2052 moet de hele wijk bijvoorbeeld van het gas af zijn. En er moet een basis neergelegd worden om de cohesie verder op te bouwen. Want over 10 jaar wonen er misschien weer heel andere mensen in de wijk en dan ziet morgen er weer heel anders uit. Tijdens de IABR gingen studenten an andere experts in gesprek met geïnteresseerden over Reyeroord.

In januari organiseerde de gemeente een Hackaton, waar gedurende twee dagen studenten aan de slag gingen om tot innovatieve oplossingen te komen voor het vervangen van de buitenruimte in Reyeroord. De afgelopen maanden zijn Kimberley Borges Semedo en Marinus Jongeneel, studenten van Hogeschool Rotterdam en TU Delft, bezig geweest met onderzoeken hoe dit echt uitgevoerd kan worden. Tijdens het Atelier-Café rondom Reyeroord vertellen zij meer over de resultaten en kunnen Monique Groeneweg en Luuk van der Burgt van de gemeente Rotterdam hierop reageren.

 

Volgens Monique Groeneweg (transitiemanager van de gemeente Rotterdam) gaan de komende jaren alle schuiven open. Vanuit het onderzoek van de studenten komt onder andere naar voren, dat het vooral van belang is om samen met de bewoners aan de toekomst van Reyeroord te bouwen. De wijk is groen en overzichtelijk, maar er gebeurt niks in de buitenruimte. Eén van de taken is dus een actieve invulling geven aan de openbare ruimte. Uit het publiek wordt gereageerd: “Laat een tuinman een voorstel doen voor de invulling van groen en niet een CEO”.

Dit Atelier-Café, in samenwerking met De Veldacademie en AIR, was de eerste in een reeks van vier. Op 22 juni gaan studenten in gesprek over Feyenoord City, 26 juni praten studenten en experts over Making and mapping (is vervallen) en het laatste Atelier-Café op 28 juni staat in het teken van Studeren op Zuid.

Je bent van harte welkom!

 

Afbeeldingsresultaat voor open rotterdam
De Atelier-Cafés worden gevolgd door OPEN Rotterdam

 

 

 

 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI is inventief