EN | NL

Gesprek Feyenoord City tijdens Atelier-Café #2

26/06/2018

Vier studenten van Hogeschool Rotterdam deden onderzoek in de wijk Feijenoord, al dan niet in opdracht van Feyenoord City. Ze bespraken hun resultaten met de stad, tijdens Atelier-Café #2 op 22 juni in Kantine Walhalla.

Tijdens de slotdag van de Masterclass “Design for the Just City” namen twee vierdejaarsstudenten Leisure Management en twee tweedejaars Vastgoed & Makelaardij plaats aan tafel, om onder leiding van Nicole van Dijk van Museum Rotterdam te praten over hun onderzoeken. De centrale vraag was: hoe zorg je dat de bewoners van omringende wijken met raad en daad invloed uit kunnen oefenen op de gebiedsontwikkeling Stadionpark? De conclusie van alle vier de heren was unaniem: betrek de bewoners bij de ontwikkeling en zorg dat ze zich gehoord voelen. Mensen willen vooral trots kunnen zijn op hun wijk en vinden het belangrijk dat hun leefomgeving niet de bestaande identiteit verliest, vooral in een buurt waar de sociale controle heel hoog is.

Die hoge mate van sociale controle blijkt uit ervaring van Ferry Wennekes (Leisure Management). Tijdens zijn onderzoek kwam hij op plekken waar bewoners hem kritisch bevroegen over wat hij kwam doen. Om bewoners een stem te geven, bedacht Ferry een sociathon: een online platform waar mensen ideeën kunnen achterlaten om de wijk vooruit te helpen en om sociale connectie te bevorderen. Berend van Hoek (Leisure Management) richtte zich in zijn onderzoek specifiek op de peuters van Rotterdam Zuid en creëerde een conceptboek waarin richtlijnen staan waar de buitenruimte aan moet voldoen om peuters meer te laten bewegen. Hij hoopt natuurlijk dat er nieuwe studenten staan te popelen om hier verder mee aan de slag te gaan.

Volgens Jan-Willem Dijkhuis, als hogeschooldocent verbonden aan het Instituut voor de Gebouwde Omgeving, is er nog genoeg te doen in Feyenoord City. Er zijn middelen beschikbaar en er liggen voldoende vragen waar studenten mee aan de slag kunnen of kunnen voortborduren op de basis die voorgaande studenten hebben gelegd. Bovendien is zowel de ontwikkeling als het onderzoek in Feyenoord City een goed voorbeeld voor andere steden, mede omdat alle lagen van de bevolking verenigd zijn in het leefgebied. Uiteindelijk gaat het er om een “inclusief stadsdeel” te worden, waar rekening gehouden wordt met de wensen van alle bewoners.

 


De Atelier-Cafés worden gevolgd door OPEN Rotterdam.

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI ziet het geheel