EN | NL

Verder bouwen aan de Mama’s Garden community met steun Oranje Fonds

10/07/2018

Mede dankzij het Oranje Fonds en haar programma ‘Vrijwillige zorg in het gezin’ kan Mama’s Garden weer 3 jaar verder bouwen aan hun community. Het programma van het Oranje Fonds sluit naadloos aan bij de fase waarin Mama’s Garden, één van de programma’s van het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI), verkeert. Het is tijd voor professionalisering en uitbreiding.

Mama’s Garden wil de komende jaren een groei doormaken. Meer kinderen en moeders bereiken op meer locaties met een grotere inzet van studenten en moeder vrijwilligers, en het concept overdraagbaar maken en uitrollen naar meerdere wijken en steden. Ook zal er aparte aandacht zijn voor studerende moeders aan het mbo. Dit concept wilt Mama’s Garden breed uitzetten; zowel binnen Rotterdam als daarbuiten. Op termijn moet het gehele programma niet meer hoeven te dienen als innovatie, maar als een regulier programma dat jonge kinderen en moeders een steun in de rug geeft en daarmee en betere kans op een gezonde toekomst biedt.

 
Mama’s Garden biedt een veilige plaats voor moeder en kind om in contact te komen met andere moeders en (aanstaande) professionals. Deze moeders en kinderen in de leeftijd -9 maanden en jonger dan 4 jaar vallen door veelal complexe problematiek buiten de reguliere netwerken waardoor hun kinderen al direct op achterstand staan. Niet alleen bij de ontwikkeling van taal, maar ook op het gebied van gezondheid en de ontwikkeling op sociaal gebied.

Het programma werkt nauw samen met docenten en studenten van Hogeschool Rotterdam, met name van het Instituut voor Gezondheidszorg, Instituut voor Communicatie en Informatietechnologie en de opleiding Social Work. Door de inzet van studenten en vrijwilligers is er tijdens de Mama’s Garden tijd voor de moeders. De studenten bieden een luisterend oor, gaan in gesprek en beantwoorden de vragen die moeders hebben. Daarnaast kunnen de kinderen in een veilige ruimte spelen en hebben de moeders ‘even vrij’. De omgang tussen moeder, kind, student of vrijwilliger verloopt vooral informeel. Mama’s Garden biedt alleen lichte ondersteuning van moeders en verwijzen door wanneer nodig of nodigen een professional uit op verzoek van de moeders.

Dit gebeurt in samenwerking met de partners: Gemeente Rotterdam – Stevige Start, Centrum Jeugd en Gezin, U Create, Centre of expertise Future Health Design , Albeda College (MBO), Humanitas, ROC Zadkine Startcollege, huisartsen praktijken, Bibliotheek Feijenoord, Bibliotheek Charlois, lectoraat Verloskunde en Geboortezorg en Hogeschool Rotterdam. 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI heeft een netwerk van knappe koppen