EN | NL

Tour op Zuid

19/12/2018

"Heel  erg inspirerend wat er allemaal gebeurt met zoveel energie en volhardendheid." 
Charlotte Bik, onderwijsmanger WdKA

Om directeuren, onderwijsmanagers en docenten van de opleiding Social Work, Instituut voor Gebouwde Omgeving (IGO) en de Willem de Kooning Academie (WdKA) kennis te laten maken met partners, studenten, Zuid én elkaar organiseerde EMI een rondleiding op Zuid. De deelnemers gingen op de fiets langs verschillende locaties. Per locatie stond er een programmaleider of samenwerkingspartner klaar voor een kennismaking met de deelnemers.

De ochtend begon bij Feyenoord City waar het thema 'Feyenoord brengt mensen inbeweging' centraal stond. Carla Lagendijk, teamleider Werk en Onderwijs bij Feyenoord Rotterdam lichtte de plannen toe. Samenwerken met opleidingen in Rotterdam is wat hen betreft essentieel en ze noemde daarbij een aantal bestaande projecten zoals het leerwerktraject van Social Work onder leiding van Jet Houwers. Ook met WdKA en Sportmarketing wordt samengewerkt en mogelijkheden met studenten van IGO willen alle partijen zeker verder verkennen. Los van de rechtstreekse contacten met studenten ter plaatse wil Feyenoord graag dat er één contactpunt is die binnen HR de samenwerking van alle verschillende opleidingen en de projecten met de club coördineert. Het college van bestuur heeft dat HR-brede coördinatieverzoek neergelegd bij EMI.

"Smaakt naar meer EMI!"
Emile van Velsen, directeur Social Work

Tweede stop: Het Gemaal aan het Afrikaanderplein. De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Ramon Mosterd gaf een presentatie over deze wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar wil maken. Dat doen ze onder meer door het gebouw open te stellen voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Maar ook runnen ze met bewoners de Wijkkeuken van Zuid en het team van SCHOON zorgt twee keer per week voor het schoonmaken van de naastgelegen Afrikaandermarkt. Ramon benoemde verschillende onderzoeksresultaten en projecten van WdKA studenten, met bijvoorbeeld producten gemaakt van restafval van de markt, en ging in op de recente samenwerking met economische studenten via het EMI programma Sociaal Ondernemerschap.

Het programma eindigde bij De Veldacademie, eveneens een partner van EMI. Naast studenten van HR werken hier ook studenten van oa. TU Delft en EUR aan opgaves rondom stedelijke ontwikkeling. Hier is ruimte voor studenten van verschillende opleidingen om (samen) te werken. Arjen van Susteren lichtte de aanpak van het programma Urban Innovation & Resilience toe. Dit programma richt zich op actuele sociaal maatschappelijk woonopgaven en is als partner van de gemeente betrokken bij vraagstukken rondom Resilience; vraagstukken waaraan wordt gewerkt zijn oa. studentenhuisvesting, gebiedstransitie Reyenoord, transitie Maas/Rijnhaven, ontwikkeling van de Resilience scan, Samen & Anders. Met De Veldacademie wordt samengewerkt in het Fieldlab Social Resilience. Vanuit IGO is EMI de coördinator van Proeftuin Zuid.  Een Tweedejaars student van de opleiding Vastgoed en Makelaardij vertelde over een recent project en onderzoeksresultaten in Reyeroord. Hill Scholte van de WdKA sloot de ochtend af met een presentatie van de minor Lifestyle Transformation Design gericht op resilience ism EMI.

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

Je kunt nooit minder leren