EN | NL

WERKplaats Kunst & Cultuur

22/01/2019

Na de plenaire sessie stroomt het Theatercafé van Theater Zuidplein vol met deelnemers van de WERKplaats Kunst en Cultuur, een nieuw aandachtsgebied van EMI. Onder leiding van social design-deskundige Jennefer Verbeek buigen (oud)studenten, docenten en experts uit de kunst- en cultuursector zich over vijf verschillende hacks die studenten ontwikkelden om het leefklimaat op Zuid te verbeteren.

 

"Extreem toegankelijk, dat werkt op Zuid."
Inge Kruithof, theater Walhalla

Vijf groepjes studenten van de opleidingen Lifestyle & Transformation Design en de minor City Branding presenteren hun bevindingen van de afgelopen maanden aan de aanwezigen. Eline Schellekens en Loïs Simon tonen een video van hun project 'ode aan de straat', waarmee ze de bijdrage onderzoeken die straattaal kan leveren aan de veerkracht van de stad. Wat als straattaal de norm zou zijn? Met een groepje partners uit het werkveld gaan ze om tafel om die vragen te bespreken. Een volgend groepje presenteert de door hen ontwikkelde formule Chillenderwijs: een cultureel schoolprogramma voor de groepen 5 en 6 van de basisschool, waarin kinderen met behulp van een strippenkaart kunst en cultuurworkshops kunnen volgen. Ook zij gaan in gesprek met partners uit het veld, die met hen meedenken over de vraag hoe je de doelgroep motiveert om mee te doen.

Daphne Kusters en Lucca Kroot presenteren 'Van binnen naar buiten', een toolbox waarmee ze de successen van de woonvorm Samen & Anders willen vertalen naar de straat. Bij hen schuiven experts uit verschillende hoeken aan: twee van hen zijn afkomstig uit de kunst- en cultuursector, één werkt bij de politie. Allen zijn kritisch op de vraagstelling. Want kún je de successen van Samen & Anders wel naar de straat brengen? De studentes worden ook gevoed met nieuwe inzichten. Zo vertelt Inge Kruithof van Theater Walhalla over het 'Welkom Thuis'-festival dat het theater jaarlijks organiseert voor de bewoners van Katendrecht. "Het is buiten op het plein, het is gratis, en je kunt de hele dag door aanhaken. Extreem toegankelijk, dat werkt op Zuid. De volgende stap is om die mensen daadwerkelijk binnen te halen in ons theater."

Uiteindelijk concluderen de studentes dat ze wijkbewoners moeten zien te empoweren om zélf hun ideeën te realiseren. Niet top down, maar bottom up.

Aan het einde van de Hackaton is er een kritische noot: "Waarom zijn er zo weinig mensen uit de doelgroep aanwezig bij deze WERKplaats?" Jeroen Chabot, directeur van de Willem de Kooning Academie, vindt dat ook jammer. "We moeten ervoor uitkijken dat wij dingen naar Zuid brengen, en dat de Zuiderlingen zich proefkonijnen gaan voelen. We moeten ze betrekken, mét hen samenwerken. Daarom is wat EMI doet ook zo belangrijk."

Hier kun je lezen hoe de WERKplaats Urban Innovation verliep. 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

Je kunt nooit minder leren