EN | NL

Ondertekening samenwerkingsovereenkomsten MoZ

31/01/2019

Met de ondertekening van een nieuw samenwerkingsconvenant voor het programma Mentoren op Zuid (MoZ), bekrachtigen alle partijen hun deelname voor de komende drie schooljaren. In een feestelijke setting bij Het Gemaal in Rotterdam Zuid, vierden directeuren en docenten van deelnemende scholen samen met opleidingen van hogescholen de groei van het succesvolle programma. En werd geproost op het doel Mentoren op Zuid te laten groeien naar 2.000 in 2020.

Volgens Rineke Kraaij, programmaleider MoZ, is het programma – met een jaarlijkse deelname van zo’n 1200 studenten bij circa 20 scholen – ondertussen “uit de pioniersfase”. Nu is het juiste moment om de samenwerking vast te leggen. Ook Zakia Guernina, lid van het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam staat achter verduurzaming van het programma. “Dit geeft ons de mogelijkheid om verdieping aan te brengen en het programma kwalitatief sterk te maken en om te vormen naar een evidence based programma”, aldus Zakia Guernina.

Tijdens de middag zijn Hilal Akin en Irem Evren aanwezig. Twee studenten Finance & Control aan de hogeschool, die tijdens hun schoolperiode op de Calvijn Business School zelf mentoring hadden. Ondertussen zijn ze mentor geweest en gaan zij binnenkort aan de slag als studentmedewerker. Hierbij ondersteunen zij  docenten van MoZ tijdens de bijeenkomsten. Nog steeds is er contact met hun eigen mentor van toen, bij wie ze advies inwinnen als het om hogeschoolzaken gaat! “Het mentortraject begint met het opbouwen van een goede band”, vertelt Hilal uit eigen ervaring. De mentee van Irem had moeite met het kiezen van een vervolgstudie. “Ik heb hem ingeschreven voor oriëntatiedagen en nu weet hij wat hij wil: een opleiding in de ICT.”  

 

“Het succes van studentmentoren is toe te schrijven aan het meedoen van alles scholen.”
Jan Kweekel, voorzitter SSR

Dan is het moment aangebroken dat de convenanten ondertekend worden. Symbolisch, want het “echte” werk vindt achter de schermen plaats. Jan Kweekel, voorzitter van Stichting Studentmentoren Rotterdam, tekent als eerste. “Het succes van studentmentoren is toe te schrijven aan het meedoen van alles scholen.” Daarna worden alle deelnemers uitgenodigd om te tekenen.

Marco Pastors, directeur NPRZ, neemt het woord: “Als de realiteit is dat alles wat je doet mislukt, dan ga je verkeerde dingen doen. Wil je echt iets bereiken dan moet je dichtbij mensen gaan staan, een stukje meelopen in hun leven en ze een duwtje in de goede richting geven. Mentoren kunnen hier een belangrijke rol in spelen en deze duwtjes geven”. Verder gelooft Pastors erin dat je moet blijven investeren in taaie vraagstukken. “Voor buitenstaanders lijken de resultaten soms kleine stapjes, maar als we goed gas geven dan gaat het wel vliegen.” Om zijn vertrouwen in MoZ te tonen, zet ook hij zijn handtekening op het bord!

De middag wordt afgesloten door de Rotterdamse storyteller Archell Thompson. Geïnspireerd door een MoZ-interventie die hij bijwoonde, zet hij de aanwezigen in tweetallen aan het werk en kwamen goede gesprekken op gang. Zo deelden de deelnemers tijdens een spelletje Tik Tak Tor, wanneer zij voor het laatst hadden gehuild en waarom. Archell Thompson: “Ik ben bezig een project ‘Vaders op Zuid’ op te richten. Hierbij kan iemand een vaderfiguur nodig heeft, wekelijks een vader thuis langs laten komen, omdat het belangrijk is dat iedereen leert om te praten.”

Tijdens de afsluitende borrel verzorgt de Wijkkeuken van Zuid de catering en kijkt een ieder terug op een positieve middag.

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI ziet het geheel