EN | NL

Bezoek aan Onderwijsparade

24/05/2019

De Onderwijsparade van Hogeschool Rotterdam vond dit jaar plaats op de RDM. Verschillende docenten en lectoren van de hogeschool én daarbuiten gaven hun visie op vernieuwend onderwijs, het thema van dit jaar. Bezoekers konden na de plenaire sessie deelnemen aan diverse workshops en inspiratie opdoen voor nieuw onderwijs.

Manon Mostert-van der Sar warmde de bezoekers op. De opdracht was om een buitenaards wezen te tekenen en daarna te gaan staan. Mensen die het wezen twee ogen, twee armen of één hoofd hadden gegeven, mochten weer gaan zitten en waren af. "Denk eens buiten de kaders, ook bij het ontwerpen van je onderwijs", was de boodschap die Manon daarmee wilde overbrengen. Peter Spinder, keynote speaker, was daar twintig jaar geleden al mee gestart. Hij richtte de Knowmads Alternative Business School op, waar studenten grotendeels zelf het curriculum bepalen en organiseren. "Als de skills, kennis en vaardigheden die studenten nodig hebben zich kunnen ontwikkelen, dan creëer je iets magisch."

 

"Denk eens buiten de kaders, ook bij het ontwerpen van je onderwijs." 
Manon Mostert

De workshops die volgden waren verdeeld over zes thema's, variërend van inclusieve pedagogiek en didactiek tot vernieuwend leren van docenten. 35 Docenten en lectoren van de hogeschool deelden hun ervaring en inzicht. Ewoud Molenbergh, docent bij IGO, vertelde hoe hij vorm gaf aan contextrijk onderwijs. Met zijn studenten deed hij onderzoek naar het meest vervuilende vrachtverkeer in de binnenstad van Rotterdam. Toen bleek dat dit vooral afkomstig was van kleine bevoorradingsvoertuigen, bedachten studenten samen met logistiek dienstverlener Nedcargo een logistieke dienst met electrische bakfietsen. Studentenbedrijf HR Cargo bezorgde tijdens het pilotproject meer dan 6.600 kg aan dranken aan 30 afnemers. Hiermee zorgden zij voor 350 vrachtwagenkilometers en 279 kg CO2-uitstoot minder. Sowieso al een prestatie, maar de opbrengst voor de studenten was mogelijk nog groter. "Tijdens dit project kon ik actief bezig zijn met een actueel onderwerp", aldus één van de studenten.

De bezoekers werd gevraagd om steekwoorden op kartonnen 'bouwstenen' te schrijven. Deze input gebruikte Derek Otto voor een passende afsluiting van de dag. Na de borrel vond voor de geïnteresseerden een vertoning plaats van de film 'If you build it'. 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI ziet het geheel