EN | NL

Oud-gemeenteraadsleden in gesprek met studenten

28/05/2019

Studenten, starters en stijgers wonen graag in de stad. Zij worden echter door de huidige vastgoedmarkt, de hypotheekvoorwaarden en het studenten-leenstelsel vaak uitgesloten van de stad. Dit kan de Rotterdamse beleidsambities in gevaar brengen. Gegeven de urgentie en ambitie van de stad, vraagt de huidige situatie om nieuwe inzichten en innovatie. Maar waar te beginnen?

Tijdens een rondtour in Rotterdam-Zuid, werden woensdag 27 mei jl oud-gemeenteraadsleden uitgedaagd mee te denken en discussiëren over de dilemma’s waar het Programma Urban Innovation van EMI hard aan werkt. Onderweg in de bus werden de raadsleden al ondergedompeld in de uitdagende onderzoeken van de studenten op Zuid. ROP-student Quincy Maan en zijn begeleider Bob Janse van Laurens Zorg en Wonen vertelden tijdens de busrit over het fenomeen wederkerigheid (elkaar helpen) in een woongebouw, in het kader van het langlopende project Samen & Anders.

 

"We moeten rolmodellen inzetten waar jongeren zich aan kunnen optrekken, zoals succesvolle sporters.” I. Opstelten

Op de Veldacademie aangekomen deelden studenten van ons Honoursprogramma hun onderzoeksresultaten met de 40 oud-raadsleden in diverse ‘werkplaatsen’. Daarbij werd de raadsleden gevraagd uitspraken te doen over de rol van banken (en hun maatschappelijke rol), het leenstelsel voor studenten, het gemeentelijk beleid en de vastgoedmarkt. De raadsleden deelden hun ervaringen uit het verleden en dachten mee over het betrekken van de jeugd in wijken: “We moeten rolmodellen inzetten waar jongeren zich aan kunnen optrekken, zoals succesvolle sporters”, aldus oud-burgemeester Ivo Opstelten. De inbreng van de raadsleden leverde bij de plenaire terugkoppeling een levendige discussie op, waarbij de suggesties zijn meegenomen voor nieuwe opgaves voor studenten.

Wederzijds geïnspireerd door de intensieve uitwisseling, vervolgden de raadsleden hun tour richting de Beijerlandselaan, waarna ze terug keerden naar het stadhuis voor een diner.

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI denkt actief mee