EN | NL

Focusbijeenkomst EMI in Theater Islemunda

29/05/2019

Eens per jaar nodigt Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) haar programmaraadsleden en critical friends uit voor een focusbijeenkomst, om samen terug te blikken en vooruit te kijken: waar staan de verschillende EMI-programma’s op dit moment en hoe brengen we ze verder? Op maandag 27 mei 2019 vond in Theater Islemunda in IJsselmonde de tweede, vruchtbare editie plaats .

Rond zessen druppelden ze Theater Islemunda binnen: leden van EMI’s programmaraad, een aantal ciritcal friends onder wie docenten en enkele studenten en ook NPRZ-directeur Marco Pastors, namens de stuurgroep. Ze sloten aan in de rij voor het buffet, waar Joany Muskiet van Queen of Sheba Catering het door haar bereide eten opschepte. Het verhaal van Joany is op zich al bijzonder: sinds het overlijden van haar zoon, de jonge rapper Helderheid, zet ze zich in voor de jongeren op Zuid. Door tal van activiteiten – van rapwedstrijden en voetbaltoernooien tot het Ghetto chef-project, waarbij jongeren catering verzorgen – probeert ze jongeren van de straat te houden en perspectief te geven.

Na het eten nam iedereen plaats in de theaterzaal, waar Reinier Weers alle aanwezigen welkom heette. Nadat hij zichzelf geïntroduceerd had als EMI’s nieuwe hoofd marketing communicatie én ontwikkelaar van het nieuwe programma Kunst & Cultuur, vroeg hij Arno Brouwer en Stefanie Vermeiren naar voren. Arno werkt als programmacoördinator van Islemunda aan het uitbouwen van wat hij noemt “dé cultuurwerkplaats van IJsselmonde”. Stefanie ondersteunt de directie van Islemunda en is voortdurend op zoek naar nieuw talent en alternatieve manieren om dat talent naar een hoger niveau te brengen. “In Rotterdam-Zuid zit heel veel talent, maar vaak blijft het bij dat talent”, zei ze. “Met de nieuwe opleidingen waaraan we werken, willen we van Islemunda een plek maken waar talent niet blijft hangen, maar zich ontwikkelt.” Dat hier een mogelijke samenwerking ligt met EMI, werd door zowel Arno als Reinier onderkend.

 

"De toewijding, aandacht en continuïteit kwam naar voren in de presentaties van vanavond."
Carolien Dieleman

Vervolgens stelde Carolien Dieleman nog eens scherp wat EMI doet, waaróm en met wie, om vervolgens het doel van deze avond uit te leggen: “We gaan straks werksessies doen waarin de programmaleiders vertellen waar hun programma staat, waar ze mee zitten én wat ze willen verbeteren en vernieuwen. Ook gaan we op zoek naar manieren om zowel aan Hogeschool Rotterdam als NPRZ aan te kunnen tonen hoe effectief onze programma’s zijn.”

De programmaleiders gaven in een korte pitch weer waar hun vraag ligt: Hoe meet je de impact van een programma als Mentoren op Zuid? Hoe kun je Mama’s Garden uitbreiden, zonder de kernwaarden van het programma uit het oog te verliezen? Wat maakt een woonconcept als Samen & Anders succesvol? En kun je dit ook op andere plekken uitrollen? Hoe werk je aan Kunst & Cultuur op Zuid, als je niet weet wat de behoefte is van bewoners? En, hoe verbind je studenten aan die opdracht? Zomaar een aantal vraagstukken waar verder aan gewerkt ging worden.

Tijdens werksessies in kleine groepjes werden vraagstukken scherper gesteld, nieuwe inzichten gedeeld en kwamen bruikbare ideeën bovendrijven. Bij een aantal programma’s blijkt dat de noodzaak niet ligt in opschalen, maar in het verankeren of kopiëren van de bestaande initiatieven of het juist meer in het betrekken van opleidingen, docenten en studenten.

Carolien Dieleman en Marco Pastors sloten de avond af. Beiden uitten zij hun dankbaarheid: Marco dat EMI de “boel draaiend houdt, ondanks het komen en gaan van studenten” en Carolien vanwege de “beleidsrust van Rotterdam om twintig jaar lang te investeren in Zuid.” Carolien voegde nog toe: “Dat is uniek in de wereld en geeft de hogeschool de mogelijkheid zelf te investeren samen met al die leuke jonge breinen die rondlopen op de hogeschool. Dat werkt twee kanten op. De toewijding, aandacht en continuïteit kwam ook naar voren in de presentaties van vanavond.”

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI denkt actief mee