EN | NL

Eerste talkshow met ├ęchte aandacht voor cultuur op Zuid

12/09/2019

In een afgeladen zaal van ’t Gemaal op Zuid organiseerde EMI op Zuid, samen met ’t Gemaal op Zuid en OPEN Rotterdam de culturele talkshow VAN | UIT ZUID. Zo’n 100 bezoekers zagen een keur aan culturele Zuiderlingen de revue passeren tijdens de talkshow, die gepresenteerd werd door de host Rajiv Bhagwanbali. Algemene tendens was dat er meer aandacht moet komen voor wat er al is en dat juist aandacht voor de culturele infrastructuur op Zuid nodig is. Duidelijk werd dat de ontwikkeling van een cultuurcampus op Zuid, waarvan de haalbaarheid nu door de Gemeente Rotterdam verder onderzocht gaat worden, de grootste kans van slagen heeft als er een breed gedragen cultureel klimaat op Zuid eerst wordt gerealiseerd. Studenten van Hogeschool Rotterdam van verschillende opleidingen zijn alvast aan de gang met cultuur op Zuid.

De talkshow is de manier om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te ontmoeten: makers, betrokkenen, buurtbewoners en culturele organisaties. Voor EMI op Zuid vormde de avond het vertrekpunt voor een meerjarige onderzoeksprogramma op Zuid waarin de informele kunst en cultuur onderzocht wordt.

 

"Er moet meer aandacht komen voor wat er al is."

 

Het Leisure Lab is daar alvast een voorbeeld van. Docent Maarten-Jan van ’t Oever van Leisure & Events Management (WdKA) vertelde tijdens de talkshow over het onderzoek dat zijn tweedejaarsstudenten in de eerste periode van dit nieuwe collegejaar starten. Te beginnen met ontwikkelen het ophalen van verhalen uit de omgeving van Groene Hilledijk/ Beijerlandselaan en het komen tot interventies of programma’s met leisure als uitgangspunt.

Er waren optredens van Li, een jonge opkomende rapper uit IJsselmonde, een showcase van freestyle voetballers Anass Tachi en Sharif Rodriguez van de crew El Jackson, en een voor velen bekende culturele wijkbewoner Frank/Janine Wegman, die op geheel eigen wijze de maat nam met de top-down cultuurbeleid in de stad. Kritische woorden kwamen ook van de vrouwen achter NIFFO en Helderheid. Vooral kleinschalige initiatieven die jongeren van de buurt ondersteunen in hun culturele ontwikkeling, dat was hun oproep. Dat stond in een ogenschijnlijk contrast met het nieuws van de dag: Gemeente Rotterdam heeft een ‘go’ gegeven aan het verder uitwerken van h de plannen voor een zeer ambitieuze zogenaamde cultuurcampus op Zuid. Vermoedelijke kosten: 300 miljoen euro. Loes van der Wees, bij NPRZ verantwoordelijk voor kunst en cultuur, kon echter een logische lijn leggen tussen het investeren in de jeugd van Zuid en de ontwikkeling van een iconische cultuurcampus waarbij het gaat om verbinding tussen onderwijs, cultuur en community.

Deze talkshow VAN | UIT ZUID was de eerste pilotversie. Gezien de hoge opkomst en de grote mate van betrokkenheid is het plan een volgende editie te organiseren begin januari 2020. Het ligt in de bedoeling dat de talkshow door Zuid gaat reizen.

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI is inventief