EN | NL

Hoe Sociaal Ondernemerschap bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken

18/12/2019

“Een goede ondernemer maakt nog geen goede onderneming”, aldus André Brasser van Stichting Stadsgarage tijdens de opening van de Stadssafari 2019. In het EU SPARKS programma werken Vlaamse en Nederlandse partijen samen om sociaal ondernemerschap te versterken. Na eerdere Stadssafari’s in Haarlem en Gent, verzamelde een groep van 30 zich nu bij Heilige Boontjes in Rotterdam om zich onder te laten dompelen in de Rotterdamse aanpak van de inzet van sociaal ondernemerschap bij vraagstukken als armoede, migratie en werkloosheid. Het doel van de dag was uitwisselen van ervaringen in het versterken van sociaal ondernemerschap.

Bij Heilige Boontjes maakten de deelnemers, afkomstig uit zowel Vlaanderen als Haarlem en Zwolle, kennis met floormanager Robin, die na een reeks heftige persoonlijke gebeurtenissen bij de sociaal onderneming terecht kwam. Hij vertelde zijn persoonlijke verhaal en legde uit hoe hij zijn talenten die hij inzette ‘op de straat’ nu gebruikt in het Grand Café: “Ik ontdekte dat koffie verkopen eigenlijk dezelfde skills vraagt als het verkopen van drugs.” Heilige Boontjes heeft naast de productie en verkoop van koffie als doel om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten re-integreren in de maatschappij. Het bieden van rolmodellen en de positieve benadering van ‘kijken waar je wel goed in bent’ werpt zijn vruchten af: maar liefst 85% van de jongeren re-integreert met succes.

 

"Het vertellen van je eigen verhaal werkt als een therapie."
Robin, Heilige Boontjes 


Deze positieve benadering blijkt ook te werken bij de Afrikaanderwijk Coöperatie, de volgende stop van de Stadssafari. Schoonmaakdienst SCHOON is hiervan een mooi voorbeeld: werk wat anders uitbesteed wordt aan grotere bedrijven, wordt nu via de Afrikaanderwijk Werkcoöperatie ‘inbesteed’ aan wijkbewoners. “De Afrikaanderwijk Coöperatie faciliteert daarbij de begeleiding van starters op de arbeidsmarkt”, vertelt Annet van Otterloo, Algemeen Coördinator van de Coöperatie. Studenten van de minor Risicomanagement en Gedrag presenteren hierna hoe de maatschappelijke impact van de Afrikaanderwijk Coöperatie zichtbaar gemaakt kan worden. Hiervoor hebben ze onder andere een Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse gemaakt. Afstudeerder CMD Renee Meisters heeft zich bij hen aangesloten om een tool te ontwikkelen waarmee sociaal ondernemers gemakkelijk hun eigen impact zichtbaar kunnen maken en om te zien of doelen behaald worden, wat weer belangrijke input levert bij de financiering van de organisatie. De aanwezigen leveren nuttige input op de tool van Renee. “Het is vooral fijn om te weten dat ik op de goede weg ben”, zegt de studente Communicatie en Multimedia Design.

Na een heerlijke lunch, verzorgd door de Wijkkeuken van Zuid, vertrekt de groep naar de laatste locatie: House of Hope. Deze stichting is een sociaal initiatief op Rotterdam-Zuid waar honderden vrijwilligers en wijkbewoners zich inzetten, onder leiding van een klein team professionals, voor een betere wijk. Jaarlijks begeleiden ze ongeveer achthonderd gezinnen en werken vanuit een relatiegerichte aanpak. “Soms moeten we eerst acht keer bij mensen op bezoek gaan voordat ze zelf naar ons toe komen met hun hulpvraag”, vertelt Cor Hubach, directeur en grondlegger van House of Hope. Ook bij House of Hope verzorgen twee afstudeerders een presentatie en vragen de aanwezigen om input. Bij hun onderzoek staat de waarde van vrijwilligerswerk bij House of Hope en het verkennen van mogelijkheden om vrijwilligers naar betaald werk te begeleiden, centraal. studenten Social Work starten in februari met hun onderzoek.

Aan het einde van de dag vullen alle deelnemers een eindmeting in: wat hebben ze opgehaald gedurende de dag? Heilige Boontjes blijkt voor velen een absoluut voorbeeld, waarbij door een enkeling echter wel getwijfeld wordt over de schaalbaarheid: “Heilige Boontjes past goed in de nuchterheid van Rotterdam.”

 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI is inventief