EN | NL

Jaaropening HR

04/09/2014

Kennis Maken in Rotterdam

Een muzikale reis naar Zuid, geen grote, maar juist kleine verhalen van voorzitter Ron Bormans en een bloedstollend spannende stemronde voor de Bachelor Award. Het hogeschooljaar 2014-2015 werd 3 september op bijzondere wijze geopend. Studenten, medewerkers en relaties kwamen op locatie Kralingse Zoom bij elkaar voor de officiële jaaropening. 

Overtref Jezelf Beurs 
De bijeenkomst ging van start met de uitreiking van de Overtref Jezelf Beurs aan Amélie Bos (Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek). Amelie wil met deze beurs van 5.000 euro een master Oncologie volgen en stage lopen bij Harvard University. Ook wil ze graag een kinderboek schrijven over kanker, waarin ze dit onderwerp op een laagdrempelige manier uitlegt.

Muzikale expeditie 
Paul Röttger, acteur en theatermaker, illustreerde vervolgens de binding van de hogeschool met de stad Rotterdam door aanwezigen mee te nemen op een muzikale reis naar ‘Zuid’. Een gebied dat te kampen heeft met veel vooroordelen en problemen, maar waar evenzoveel kansen liggen. Onder muzikale begeleiding van Tim Hammer beschrijft Röttger op energieke wijze zijn expeditie naar Rotterdam Zuid. Hij ontmoette inspirerende bewoners en werd aangenaam verrast. Röttger besloot zijn verhaal door studenten op te roepen de wereld met een open blik te ontmoeten. Dan zie je de kansen. En dat maakt de studenten een nog betere professional. 

Kleine verhalen 
De binding met Rotterdam werd ook door voorzitter Ron Bormans benadrukt in zijn openingsspeech. De hogeschool wil het onderwijs verbinden met waar het gebeurt, in het bijzonder ‘haven’ en ‘Zuid’. Inspirerende plekken waar de uitoefening van het beroepsonderwijs zich afspeelt en waar nieuwe manieren van denken worden ontwikkeld. In zijn speech stonden verder niet de grote, maar juist de kleine verhalen centraal. Want volgens Bormans wordt het verschil niet gemaakt in Den Haag, maar in de klas. Afgelopen schooljaar zijn er fantastische resultaten geboekt door de inzet van, en de samenwerking tussen docenten en studenten. Zo is de studenttevredenheid van de studie Industrieel Product Ontwerpen gestegen van 3,9 naar 4,2. De hogeschool is goed bezig, maar volgens Bormans kan het nog beter. In het position paper beschrijft de hogeschool hoe zij dit gaat realiseren. Bijvoorbeeld door de komende jaren flink te investeren in docenten.

Bormans besloot zijn verhaal met de introductie van nieuw bestuurslid Angelien Sanderman. De voormalig Managing Director Earth, Life and Social Sciences bij TNO begon op 15 september in haar nieuwe functie als lid van College van Bestuur. Sanderman in haar speech: “De onderwijsfase is een uiterst belangrijke fase in je leven en we kunnen ons gelukkig prijzen dat we in Nederland een goed onderwijssysteem hebben. Maar we moeten altijd blijven kijken naar verbetering en vernieuwing. Ik kijk er naar uit om samen met jullie na te denken over hoe we volgende stappen kunnen zetten om jonge mensen een goed gevulde rugzak mee te geven.”

ron bormans

Nek aan nek race 
De jaaropening werd afgesloten met de uitreiking van de Hogeschool Rotterdam Bachelor Award, de prijs voor studenten die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Het publiek mog live zijn stem uitbrengen op een van de drie genomineerden. Het was een nek aan nek race tussen Hester Thoen (Bouwkunde) voor haar project ‘Akoestiek in de gezondheidszorg’ en ‘De Rotterdamse Zaak’ van Fleur van Hilst (Bedrijfseconomie). Na een bloedstollend spannende stemronde eindigden de studentes uiteindelijk op een gedeelde eerste plaats. Een prachtig einde van een inspirerende bijeenkomst!


@fotografie: Levien Willemse

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI ziet het geheel