EN | NL

RVC De Hef

12/02/2015

“Ik was slecht in
een vak en nu
heb ik een
veel hoger cijfer.”

leerling RVC De Hef


Rotterdams Vakcollege De Hef met Mentoren op Zuid winnaar
van de Onderwijsprijs Zuid-Holland.

Op donderdag 12 februari 2015 reikte op Rotterdamse Stadhuis wethouder Hugo de Jonge de Onderwijsprijs Zuid-Holland 13-15 uit aan het Rotterdams Vakcollege De Hef met het programma Mentoren op Zuid.

Er waren zeven genomineerden gekozen door de jury, onder leiding van juryvoorzitter Lies van Aelst, van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP): drie in het basisonderwijs, vier in het voortgezet onderwijs. De scholen kregen de gelegenheid 12 februari de ingezonden projecten te presenteren aan de genodigden. RVC De Hef heeft het project Mentoren op Zuid ingestuurd om mee te dingen naar de Onderwijsprijs Zuid-Holland, tevens een voorronde van de Nationale Onderwijsprijs 2013-2015. RVC De Hef is als winnaar van de provincie Zuid-Holland direct genomineerd voor de Nationale Onderwijsprijs. Deze zal worden uitgereikt op 25 maart 2015 in Rotterdam. Naast de onderwijsprijs werd ook een publieksprijs uitgereikt aan Accent Praktijkonderwijs voor het best gepresenteerde project. Deze prijs is beschikbaar gesteld door het stadsbestuur van Rotterdam.


foto: RTV Rijnmond

 RVC De Hef kiest ervoor met het programma Mentoren op Zuid haar leerlingen wekelijks en structureel te voorzien van een studentmentor, voor extra één op één begeleiding bij huiswerk, planning, zelfvertrouwen en loopbaankeuze. Op RVC De Hef waren het afgelopen jaar zo’n 80 studenten als mentor actief en de verwachting is dat dit schooljaar 160 studenten op RVC De Hef als mentor aan de slag gaan.

"Ik heb de jongeren van Hogeschool Rotterdam hard nodig,
dat maakt dit zo n fantastisch project"
aldus Ruben Bolsius van RVC De Hef.

In samenwerking met het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie van Hogeschool Rotterdam en Stichting De Verre Bergen zijn de scholen op Zuid, na een pilotjaar in 2013, in 2014-2015 begonnen met een nieuw programma: Mentoren op Zuid. RVC De Hef startte als eerste VMBO school om haar leerlingen wekelijks en structureel te voorzien van een studentmentor, maar inmiddels nemen ook andere scholen op Zuid deel aan dit programma. 

Leerlingen uit Rotterdam Zuid krijgen – meer dan leerlingen uit de rest van Nederland – te maken met een hoger percentage schoolverlaten, lagere uitstroomcijfers en minder kans op de arbeidsmarkt. Leerlingen op Zuid krijgen in het programma Mentoren op Zuid extra ondersteuning van studentmentoren van Hogeschool Rotterdam. Een win-win situatie: verbetering van kansen voor scholieren van Rotterdam Zuid in primair en voortgezet onderwijs door deze te koppelen aan een studentmentor afkomstig van Hogeschool Rotterdam. Leerlingen krijgen hierdoor extra aandacht en begeleiding. Studenten van de hogeschool maken op deze manier kennis met dit gevarieerde deel van Rotterdam Zuid, staan met hun voeten in de praktijk en leren planmatig iemand te coachen.

De Nationale Onderwijsprijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie. De Stichting INOP zet zich in voor het tot stand komen van een correcte en evenwichtige beeldvorming over het onderwijs aan 4-tot 20-jarigen in Nederland.

 

 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI is inventief