EN | NL

Marina Meeuwisse in Fotogasten

20/02/2015

Donderdagavond 19 maart vindt de vierde editie van Fotogasten plaats: een live talkshow met interviews afgewisseld met beeldfragmenten en muziek. Dit keer staat de tentoonstelling Rotterdam in the Picture | 175 jaar fotografie centraal, die op dit moment te zien is in het Nederlands Fotomuseum.

PROGRAMMA
Met vier Rotterdammers die de stad letterlijk of figuurlijk op de kaart hebben gezet gaan we in gesprek over de sterke beeldvorming van de Maasstad. Want hoe bijzonder is Rotterdam? Is zij anders dan Berlijn, New York, Parijs of Amsterdam? De fotografie doet ons geloven van wel, maar is dat waar?

De gasten:

  • Fotograaf Hans Wilschut. Zijn werk maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Rotterdam in the Picture. Al jaren is Wilschut gefascineerd door de structuren van wereldsteden. Het grid van o.a. Sjanghai, Dubai, Lagos en Rotterdam heeft hij in zijn eigen stijl gefotografeerd. Als geen ander kan Wilschut ons vertellen waarin Rotterdam zich onderscheidt ten op zichten van andere steden. 
  • Landschapsarchitect Adriaan Geuze. Hij is in de loop van de tijd betrokken geweest bij beeldbepalende stadsontwikkelingen in Rotterdam, zoals het nu al iconische nieuwe Centraal Station. Met hem praten we over de invloed van architectuur op de beeldvorming van de stad. 
  • Journalist Hugo Borst verzorgt een gesproken column waarin hij zijn persoonlijke verbindtenis met Rotterdam onder woorden brengt. 
  • Dr. Marina Meeuwisse. Met haar staan we stil bij de inwoners van Rotterdam en hun beeld van de stad. 

    Marina Meeuwisse is psycholoog, fotograaf, programmaleider van Sense of the City en docent aan Hogeschool Rotterdam bij het Instituut Sociale Opleidingen (ISO). Op 20 januari 2014 is zij bij de Vrije Universiteit Brussel gepromoveerd op haar onderzoek naar de wijze waarop het idee van een stad zich in de hoofden van de mensen vormt. Ze laat zien dat mensen ongemerkt betekenissen toekennen aan plekken die zij schijnbaar achteloos passeren, die op hun beurt het gedrag beïnvloeden. De resultaten bieden inzicht in hoe het imago en de identiteit van wijken ingrijpend veranderd kunnen worden. "Bescheiden ingrepen in de textuur, kleur, materiaalgebruik van de stad op ooghoogte veranderen de betekenis van een plek", aldus Meeuwisse.
  • Zangeres Sabrina Starke zal twee maal een muzikaal intermezzo verzorgen.

De presentatie is in handen van Saskia van Stein (artistiek directeur van NAiM/Bureau Europa in Maastricht).

 

FOTOGASTEN
Sinds 2013 organiseert het Nederlands Fotomuseum de talkshow Fotogasten. Dit is een avondvullend programma waarin nationale en internationale sprekers uit de fotografie, cultuur en wetenschap hun eigenzinnige visie geven op het thema van de tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. Live-interviews worden geïllustreerd met beeld- en geluidsfragmenten, en afgewisseld met muziek en poëzie.

NEDERLANDS FOTOMUSEUM
Het Nederlands Fotomuseum richt zich op fotografie in de breedste zin van het woord. In alle verscheidenheid wordt fotografie getoond, van artistieke uitingsvorm tot maatschappelijk medium. Het museum beheert circa 4 miljoen negatieven en heeft het enige fotorestauratie-atelier in Nederland.

 

 

Tickets zijn voor 9 euro te koop via www.lantarenvenster.nl 

 

 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI ziet het geheel