EN | NL

Een oogopslag doet alle afstand wijken...

12/10/2015

Door: Renee van Laar
EMI programmamedewerker Sense of the City: leefwereldonderzoek
HR Docent Instituut Sociale Opleidingen (ISO)

 

'Een oogopslag doet alle afstand wijken,
omdat het in de glazen staat gesticht,
waar altijd weer de wandeling begint.'

(fragment uit het gedicht "OCULAIR" van Gerrit Achterberg).

 

Bij het openen van de EMI website valt het oog op elke paar seconden wisselende foto. Deze foto’s zijn genomen in Rotterdam Zuid. Al wandelend zijn plekken geregistreerd met de camera en vertellen ons iets over het leven van mensen die daar wonen. De bijgevoegde teksten komen voort uit persoonlijke associaties van de fotograaf. Om ruimte te laten voor beleving en ook vragen bij de kijker geen letterlijke beschrijvingen over “ waar en wanneer” de foto’s zijn gemaakt.

De fotoserie  geeft  tevens een inkijk in de methode van onderzoek zoals beschreven in het boek Psychologie van de stad door dr. Marina Meeuwisse (maart 2014). Onder de noemer “Visueel veldonderzoek” vormt fotografie een basis om inzicht te krijgen in leefwerelden van bewoners. Een foto laat zich door de kijker echter niet eenduidig beschrijven omdat het woorden daarin niet zomaar toereikend zijn. Niet alleen wat men ziet is daarin belangrijk: ook de sociaal-culturele betekenis van de verschillende elementen zijn van waarde met de samenhang daartussen. De samenhang daartussen zal ons een blik geven in wat de foto vertelt. Het zijn juist de bewoners die aan de hand van foto’s die hen wordt voorgelegd hun verhaal kunnen vertellen. Met deze informatie en de gemaakte foto’s zijn analyses op te stellen waaruit de narratieven voort komen. Deze leiden naar hypothesen op grond waarvan een onderzoek kan plaatsvinden. Dit kan resulteren in aanbevelingen die beleidsmakers kunnen implementeren.

Binnen het programma Sense of the City volgen Hogeschool Rotterdam studenten van meerdere opleidingen deze straatcolleges en passen deze vorm van onderzoek toe.

 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI is inventief