EN | NL

Nominatie NRO-VOR praktijkprijs 2015

11/11/2015

Op 4 november zijn tijdens het NRO-congres de winnaars bekend gemaakt van de NRO-VOR-Praktijkprijs 2015.

Een deskundige jury beoordeelde eerder 19 inzendingen en nomineerde er drie:

  • Linda van den Bergh en Anje Ros met Begeleiden van actief leren (Coutinho, 2015) 
  • Ton de Jong met Go-Lab
  • Mariétte Lusse met Handreiking samenwerken met ouders in het vo en mbo

Mariétte is lector 'Ouders in Rottterdam Zuid' bij het Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam en betrokken bij het programma Ouders op Zuid van EMI. Zij is genomineerd met haar promotieonderzoek op 15 vo-scholen in Zuid. Dit heeft geleid tot een wetenschappelijk proefschrift (Een kwestie van vertrouwen) en een handreiking voor de praktijk (Samenwerken aan schoolsucces. School en ouders in vo en mbo, samen met co-auteur Annette Diender). Aanbevelingen voor de nominatie van Mariette kwamen van Martine Visser, oud-rector Calvijn en oud-voorzitter onderwijstafel NPRZ en Marion Verheijen, coordinator ouderbetrokkenheid ROC de Leijgraaf in Oss. 

Motivatie van de jury bij de nominatie:

"De jury was onder de indruk van de wijze waarop Mariette Lusse de inzichten uit haar onderzoek heeft vertaald naar een heel concreet product, waar leraren direct mee aan de slag kunnen." 


De genomineerde kandidaten presenteren zich 4 november met een filmpje van twee minuten op het NRO-congres. Het publiek van onderwijsprofessionals mocht ter plekke stemmen en bepaalde wie de winnaar werd.

Winnaars zijn geworden: Linda van den Bergh en Anje Ros. Zij ontvingen de prijs voor de manier waarop zij hun onderzoeksresultaten naar het geven van feedback aan leerlingen tijdens actief leren hebben vertaald in een handboek en online studiemateriaal. De jury is onder de indruk van het prachtige materiaal waarmee leerkrachten in het basisonderwijs het geven van goede feedback kunnen verbeteren. De NRO-VOR-Praktijkprijs bedraagt € 2.000.

De NRO-VOR-Praktijkprijs is een prijs voor Nederlandse onderzoekers van wie het onderzoek op bijzondere wijze is vertaald naar een product of activiteit voor de onderwijspraktijk of het onderwijsbeleid. De NRO-VOR-Praktijkprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse onderzoeker wiens onderzoek is vertaald naar een product of activiteit voor de onderwijspraktijk of het onderwijsbeleid. Het onderzoek draagt zo bij aan de vernieuwing en verbetering van het onderwijs. 

De NRO-VOR-Praktijkprijs onderstreept het belang van onderzoek met relevantie voor de onderwijspraktijk. NRO en VOR willen onderzoekers stimuleren om te streven naar kennisbenutting, en onderwijsprofessionals stimuleren om gebruik te maken van wetenschappelijk onderzoek en producten die daarop zijn gebaseerd.

 

 

 

Contactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI ziet het geheel