EN | NL

Woongebouw 'Cubust'

Opdrachtgever: gemeente Rotterdam (Resilient Rotterdam)

Oplossing voor betaalbare (de)monteerbare studentwoningen

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Vraagstelling

Ontwerp vanuit de zeven kwaliteiten vanuit Resilience een flexibel veerkrachtig ontwerp dat voorziet studenten in een innovatieve woonvorm in Rotterdam Zuid.

Aanpak

De Cubust is een woongebouw dat de zeven kwaliteiten van Resilience vanuit bouwkundig perspectief benaderd en vertaald naar vormgevingsprincipes. Hierdoor is een flexibel en veerkrachtig ontwerp ontstaan dat op verschillende plekken in de stad gebouwd kan worden. Het gebouw heeft ook een moderne uitstraling. De simpele geometrische vormen verwijzen naar vroegmoderne gebouwen, zoals die van Le Corbusier. Het gebouw is zodanig ontworpen dat het gemakkelijk uit te breiden is, maar ook kan worden gedemonteerd. Uniek bij dit project is, dat al een bouwer en investeerder betrokken zijn.

Resultaat

De Cubust is opgebouwd uit EPS-sandwichplaat en een lichtgewicht staalconstructie met demonteerbare beronvloeren, waardoor dit gebouw een betaalbare, semi-permanente, oplossing is om te voorzien in de woonbehoefte van studenten. In een later stadium kunnen deze woningen ook worden aangeboden aan andere doelgroepen. De simpele geometrie, maakt het mogelijk het gebouw uit te breiden naar behoefte. Optimale flexibiliteit in het ontwerp dus.

Eigenschappen

  • Duurzaam

Opleiding(en)

  • Bouwkunde

Sector

  • Techniek
  • Gedrag en Maatschappij
  • Economie

Aan dit project werkten mee

Ferhat Dogan, Eren Özad

Begeleider(s)

Peter Budde

Type

AfstuderenContactinformatie
Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946

Quick links

EMI weet raad met wicked problems