Onderzoeksateliers
Door het wijk- en mensgericht werken zijn binnen de kennisontwikkeling vanuit de programmalijn Wonen de termen ‘nabij’, ‘langdurig’ en ‘tastbaar’ centraal komen te staan.
De term “nabij” kan worden uitgelegd als fysieke nabijheid in de wijk en participatie van bewoners in projecten. Maar het gaat ook over mentale nabijheid: door de uitwisseling van (levens)verhalen ontstaat een wisseling van perspectief. Nabijheid leidt tot wederzijds en gelijkwaardig leren.
“Langdurig” aanwezig zijn op de plek waar het gebeurt, maakt het mogelijk om via estafettelijnen kennis en onderwijs te stapelen – van vooronderzoek en praktisch onderzoek naar afstudeervraagstuk tot de lange lijnen van de instituten en kenniscentra. Hiermee worden duurzame relaties met partners in de wijk en het onderwijs opgebouwd.
“Tastbaar resultaat” maakt zichtbaar wat verandert. Iedere afstudeerder levert een concreet beroepsproduct af dat betrokken bewoners en professionals kunnen gebruiken. Regelmatig verschijnt een toegankelijk (digitaal) magazine met de behaalde resultaten. Studenten en bewoners presenteren deze samen tijdens wijksessies aan medebewoners en opdrachtgevers.
Bij transitievraagstukken op Zuid is de voortdurende uitdaging om balans te vinden tussen (beleids)ambities, schaalgrootte en een doorlopende dialoog met de kracht van gemeenschappen. In dit complexe speelveld kunnen praktijk, onderwijs en onderzoek samen nieuwe wegen zoeken. Het programma Stadsleven doet dit vanuit twee onderzoeksateliers:
– Onderzoeksatelier Luisteren naar de Stad: van participatie naar dialoog (ophalen en luisteren naar verhalen uit de wijk)
– Onderzoeksatelier Urban Cool Islands: inclusieve klimaat- en energietransitie (Urban Cool Island – klimaatadaptatie/beheersing).
Social media
Geen updates missen van de EMI-programma’s? Per programma onderhouden wij verschillende accounts/websites.
Mentoren op Zuid
Website: Mentoren op Zuid
Sociaal Ondernemerschap
Mama’s Garden
Website: Mama’s Garden
Vitaal op Zuid
Urban Innovation
Cultuur op Zuid