Geboren en getogen Zuidenaar Richard werkt als programmeur bij MONO en is dj. Om zich verder in zijn vakgebied te verdiepen, besloot hij twee jaar geleden Leisure & Events Management te gaan studeren aan de Willem de Kooning Academie. “Tijdens de studie kan ik concepten ontwikkelen en die gelijk toepassen. Het is echt de perfecte studie voor mij.” Zowel in zijn studie als in zijn werk zet Richard zich in om verbinding te leggen tussen Zuid en Noord, al is dat niet altijd even makkelijk. “Er is nog steeds een te grote mentale afstand tussen de twee kanten van de stad. Veel mensen hebben een beeld van Zuid in hun hoofd als een gevaarlijke plek waar niet zoveel gebeurt. Voor een deel geef ik ze gelijk, want er is ook niet zoveel te doen op het gebied van jongerencultuur. Maar dat betekent dat er juist kansen zijn om dat te ontwikkelen!”
Waarde creëren
In het tweede jaar van zijn opleiding werkte Richard in Leisure LAB 010 aan de podcastserie Zuiderwind. De opnamen vonden plaats in het voormalige Intertoys-pand aan de Beijerlandselaan, wat op dat moment de tijdelijke uitvalsbasis was voor de ontwikkeling van het culturele programma van EMI op Zuid. De locatie werd gevonden in samenwerking met Alliantie Hand in Hand, waarin kwartiermakers Ron van Gelder en Marcel de la Haye werken aan het veder brengen van de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk. Richard geeft aan dat zij veel hebben gehad aan die samenwerking met EMI. “Door onze netwerken samen te brengen, creëren we waarde. Ik ken veel makers en EMI kent bijvoorbeeld cultuurscouts. De erkenning vanuit EMI heeft ons motivatie gegeven om door te gaan met wat we doen.”
Als er een gesprek komt over samenwerking, ruimte, plek innemen en manieren waarop de informele makers geholpen kunnen worden, dan ben ik best tevreden.
Frisse programmering
Richard zet zijn missie voort als programmamaker van Cultuurtalkshow VAN | UIT ZUID. “Als makers van Zuiderwind willen we graag meer interactie zoeken, live en met publiek. Daarom was het een mooie kans om samen met EMI aan de slag te gaan met de voorbereiding van de tweede editie van de Cultuurtalkshow VAN | UIT ZUID. Helaas kon dat door de coronacrisis niet doorgaan, maar als het aan mij ligt, pakken we zodra het kan de draad weer op.” Richard vertelt enthousiast over zijn ideeën voor een frisse programmering en mogelijke gasten: Indirah Touwnaar met House of Urban Arts, Theater Zuidplein, Islemunda en onontdekt muzikaal talent. Het is duidelijk dat hij nog wel even door kan gaan. “Als Zuidenwind blijven wij betrokken, net als Boyd Grund, waarmee we veel samenwerken. Tegelijk is het de bedoeling dat de studenten van Leisure de talkshow steeds meer gaan dragen, ondersteund door professionals van OPEN Rotterdam en EMI.”
Dialoog en interactie tussen informele makers, gevestigde makers en beleidsmakers: dat is het belangrijkste doel dat Richard wil bereiken. “Als er een gesprek komt over samenwerking, ruimte, plek innemen en manieren waarop de informele makers geholpen kunnen worden, dan ben ik best tevreden.”
Cultuurtalkshow VAN | UIT ZUID
Met een volle zaal in het Gemaal Op Zuid werd het culturele seizoen op Zuid afgetrapt. In de cultuurtalkshow VAN | UIT ZUID werd duidelijk gemaakt dat er op Zuid al enorm veel aanbod is, maar dat het soms lastig is voor organisaties en kunstenaars om elkaar te vinden en tot samenwerking te komen. Meer aandacht voor wat er al is en een sterkere culturele infrastructuur helpen daarbij.
De talkshow is een initiatief van EMI, Hogeschool Rotterdam, OPEN Rotterdam, Gemaal op Zuid en is powered by Cultuur Concreet. De talkshow is dé manier om met elkaar in gesprek te komen en elkaar te ontmoeten: makers, betrokkenen, buurtbewoners en culturele organisaties. Voor EMI op Zuid vormde de avond het vertrekpunt voor een meerjarig onderzoeksprogramma waarin de informele kunst en cultuur op Zuid wordt onderzocht.
Voorheen Intertoys
Vanuit het programma Cultuur op Zuid is er negen maanden gewerkt aan de ontwikkeling van een satellietlocatie voor Hogeschool Rotterdam. Van hieruit werkten verschillende programma’s van EMI samen met de opleidingen en de buurt aan de maatschappelijke opgaven in de wijken Hillesluis en Bloemhof. Het initiatief werd ingehaald door de tijd en vanwege de maatregelen om het coronavirus onder controle te houden, is besluitvorming hierover door het college van bestuur van de hogeschool tot nader order opgeschort.