Tessa Nicolaas (Docent basisonderwijs)

“Context is in mijn ogen het allerbelangrijkste voor een goede Wetenschap & Technologie-les. Denk maar aan vroeger: dat je zin voor zin je schoolboeken aan het lezen was. Daar leer je niets van.” Tessa Nicolaas, oud-student pabo en nu leerkracht basisonderwijs, heeft een duidelijke visie op hoe W&T-onderwijs er op de basisschool uit moet zien.

Toen ik een les over bouwprofielen wilde maken, heb ik de Zalmhaventoren als voorbeeld genomen. Zodra kinderen iets herkennen, willen ze er meer over weten

Talentontwikkeling

Tijdens haar studie ontdekte Tessa dat veel kinderen in Rotterdam-Zuid niet goed op de hoogte zijn van loopbaanmogelijkheden. “Het is belangrijk om bepaalde interesses op te wekken bij kinderen, zodat ze ontdekken wat ze leuk vinden en dat koppelen aan ‘wat kan ik ermee’, in plaats van ‘wat wil ik later worden’. Want kinderen hebben misschien talenten die passen bij beroepen die nu nog niet bestaan, maar over vijf of tien jaar wel.” Tessa is van mening dat W&T-onderwijs bijdraagt aan talentontwikkeling bij kinderen. “Ze ontdekken dat ze goed zijn in andere dingen dan ze dachten.” Tessa vindt het van waarde dat zij als vrouw met dit onderwerp bezig is. “Vaak is W&T toch een jongensding. Ik laat zien dat meiden ook talenten in die richting hebben of kunnen ontwikkelen.”

Bachelor Award

Tessa was tijdens haar studie finalist voor de Bachelor Award. Heel bijzonder, want de award wordt veelal uitgereikt aan studenten van opleidingen met een focus op innovatie. En als je je binnen het onderwijs bezig wilt houden met innovatie, moet je een masteropleiding volgen. “Een beetje dubbel hoor. Het is heel belangrijk om te blijven innoveren, maar tegelijk is het worden van een goede leerkracht ook al een hele uitdaging.” Wat Tessa betreft is het invoeren van W&T-onderwijs op basisscholen een stap in de goede richting en bovendien veel minder ingewikkeld dan leerkrachten soms denken. “Je kunt met een elastiekje of een spiegel al een interessante W&T-les geven.”

Om het goede voorbeeld te geven, is Tessa binnen haar eigen school gestart met een werkgroep W&T. “Het allerbelangrijkste is het creëren van draagvlak binnen het team. Dat kan al ontstaan als er één enthousiasteling met W&T begint. We zijn nu met z’n tweeën en in het schoolplan beschrijven we wat we de komende jaren gaan doen en hoe wat dat gaan implementeren.” Tessa geeft nog een goede tip: “Lees onze publicatie Lessons Learned. Die zijn we momenteel in het kader van BRIDGE bij EMI aan het samenstellen en bevat in het kort al onze ervaringen van de afgelopen jaren.”

Lessenserie

Tessa heeft van jongs af aan interesse voor wetenschap en techniek, en koos op de middelbare school het profiel Natuur en Techniek. “Als je achtergrondniveau goed is, maakt dat het makkelijker om beter te worden in de didactiek.” In het derde jaar van de pabo ontwierp Tessa een lessenserie voor W&T. Die sprong in het oog bij EMI-medewerker Tamara van Heel en zij benaderde Tessa voor het ontwikkelen van lesbrieven voor het programma BRIDGE. “Uit alle lessen die in de afgelopen jaren waren ontworpen door studenten, koos ik de tien beste ideeën en die verwerkte ik in de lesbrieven.” De digitale lesbrieven W&T van Tessa zijn terug te vinden op de website van EMI.

Kinderen hebben misschien talenten die passen bij beroepen die nu nog niet bestaan.

EMI heeft in samenwerking met de pabo de afgelopen jaren stevig ingezet op de professionalisering van docenten in het primair onderwijs op het gebied van W&T. De lesbrieven die Tessa ontwikkelde komen voort uit dat traject. Verder is er nascholing gegeven en is er een W&T-box ontwikkeld, inclusief een waaier waarmee docenten laagdrempelig W&T-lessen kunnen geven. Wat heeft dat opgeleverd? “Ik denk dat er echt een draagvlak is gecreëerd. We hebben aan leerkrachten laten zien wat ze kunnen doen met hun leerlingen en hoe kun ze hen kunnen aanspreken en motiveren.”

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recente verhalen

Hier vind je onze meest recente verhalen.

De Pioniers: Hoe we jonge vaders kunnen ondersteunen bij betrokkenheid in de zwangerschap en opvoeding

In dit artikel wordt onderzocht waarom veel vaders, vooral jonge vaders met een migratieachtergrond, zich niet altijd betrokken voelen bij de zwangerschap en opvoeding van hun kinderen. Verschillende obstakels, zoals een gebrek aan betrokkenheid van zorgverleners en culturele stigma's, worden aangekaart en oplossingen worden voorgesteld, zoals meer bewustwording en educatie, veilige ruimtes voor vaders om emoties te delen, flexibele werkuren en op maat gemaakte hulpmiddelen