Vitaal op Zuid slaat de handen ineen met vele partners

De afgelopen maanden stonden voor Vitaal op Zuid in het teken van brainstormen, netwerken en vooral samenwerken. Ondanks deze bijzondere tijd is het programma erin geslaagd meerdere projecten en samenwerkingen op te starten. En het smaakt naar meer!

Op 8 januari 2020 ondertekende Vitaal op Zuid een driejarige overeenkomst met Feyenoord als mooi startpunt van het programma rondom de thema’s zorg, welzijn en sport. Samen ontwikkelden zij drie programmalijnen: 1. Community Coaching 2. Gezonde leefstijl en 3. Bewegen naar werk. Ondertussen zijn er onder de programmalijnen een aantal projecten van start gegaan.

Mijn complimenten voor de hoeveelheid werk en projecten die door het programma vanuit het niets zijn geïnitieerd in zo’n korte tijd
Hannaa Faouzi, advocaat/programmaraadslid

Community Coaching

Ruim voordat de ondertekening plaatsvond bestond de samenwerking tussen het Instituut voor Sociale Opleidingen en Feyenoord al in de vorm van een LeerWerkGemeenschap (LWG). Vanaf januari speelt EMI vanuit Vitaal op Zuid een belangrijke rol bij de koppeling van studenten van Hogeschool Rotterdam aan de projecten van Feyenoord: Street League, Schoolsport Plus en Club 1908. De focus binnen de LWG ligt op het leren in de praktijk. Momenteel zijn er zo’n 30 tweede-, derde- en vierdejaars Social Work studenten aan het werk bij Feyenoord vanuit de LWG.

Nieuw bij deze programmalijn is het aanhaken van de opleidingen Sportmarketing & Management (SMM) en Marketing of Social Business (MOS). 50 Studenten uit jaar 2, 3 en 4 van de opleiding SMM gaan aan de slag met verschillende vraagstukken van Feyenoord. En zes studenten uit jaar 1 en 3 van de opleiding MOS lopen stage bij de club.

Gezonde Leefstijl

Samen met huisarts Dr. Atabey Senyurek en Lector Dr. Henk Rosendal van het Kenniscentrum Zorginnovatie heeft Vitaal op Zuid opdrachten uitgezet bij het Instituut voor Gezondheidszorg, Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie en de minor Gezonde Wijk. Studenten denken mee over de Zorg van de Toekomst.

Er zijn ook plannen gemaakt met Buurtvadergroepen uit Rotterdam-Zuid om kooklessen te ontwikkelen en te organiseren voor (gescheiden) vaders en hun kinderen in verschillende wijken. Er kan nog een hoop gebeuren op het gebied van gezond en toch met budget inkopen.

 Met het idee om zoveel mogelijk uit een studentenproject te halen, zijn de studenten Debby de Bruijne, Nils Stijlaart en Nathalie Hendriks van de opleiding SMM gekoppeld aan Feyenoord Schoolsport Plus coördinator Marit Douma (zie foto hiernaast). De studenten hebben vanuit de opleiding Sportmarketing & Management de zogenaamde BuitenSpel bingokaarten gemaakt om de sportparticipatie van kinderen in groep 7/8 te verhogen. Dit estafettestokje wordt nu doorgegeven aan Marit, die de kaarten verder
verspreidt onder leerkrachten, Social Work studenten en
overige stagiaires bij Feyenoord.

Verder is er een stakeholdersgroep opgericht die nadenkt over hoe ze het rondje Stadionpark tot leven gaan brengen. In deze groep zitten Buitenplaats Brienenoord, Feyenoord City, Observatorium, Gemeente Rotterdam, een afstudeerder Leisure & Event Management en Piet Zwart Instituut. En uiteraard de bewoners van de omringende wijken.

Bewegen naar werk

Mounir El Ouazizi wil zijn masteronderzoek Stadspedagogiek doen naar (risico)jongeren, sport, en toeleiding naar werk. Vitaal op Zuid en het Kenniscentrum Talentontwikkeling zijn samen opdrachtgever. Frans Spierings, directeur van het Kenniscentrum, neemt de begeleiding op zich. Zelf is Mounir een docent van de hogeschool; geboren en getogen op Zuid en voetbalt nog dagelijks met jongeren op een pleintje. Hoe mooi is dat?!

We zijn bezig om voor het onderzoek een stakeholdersgroep op te richten met partners op Zuid die allen ‘Bewegen naar Werk’ hoog in het vaandel hebben staan.

Word jij enthousiast van dit verhaal en zie jij mogelijkheden tot samenwerken? Of misschien wil je aansluiten bij de stakeholdersgroep? Stuur een mail naar h.houwers@hr.nl.

EMI op Zuid

Blijf op de hoogte blijven van al het nieuws via onze socials:

Ook onze programma’s zijn te volgen via social media.

Recent nieuws

Hier vind je ons meest recente nieuws.

Special Issue – Sustainability

Sustainable Cities and Regions The Environment in the Lead:…

EMI-Hogeschool Rotterdam viert 10-jarig jubileum

Enkele visionairs binnen Hogeschool Rotterdam en de Gemeente…
Hef in Eigen Hand

Hef in Eigen Hand: Samen Bouwen aan een Betere Toekomst

Welkom bij de Impact Incubator ‘Hef in Eigen Hand’, waar onderwijs ontmoet, leert en groeit met de gemeenschap. Dit is waar theorie en praktijk samenkomen om een betere stad te bouwen en een spannende nieuwe manier van leren tot leven te brengen. Dit is leren dat écht impact maakt!

KAAItrots

Maak kennis met KAAItrots! We kijken graag…

Samenscholing op Coole Pleinen

Samen-scholing op coole pleinen Op 1 juni veranderde het…

Boksworkshop

Een avond vol kracht en verbinding: Boksworkshop van Daddy's…

Stadmakers De Kaai

Samen bouwen aan de toekomst van De Kaai:…

Vaderschap 2.0: Van zonder vader naar superpapa in de stadsdynamiek

Ontdek hoe jonge vaders in grootstedelijke contexten hun rol met vertrouwen en succes kunnen vervullen, ondanks het opgroeien zonder vaderfiguur. Leer over het belang van vaderbetrokkenheid, communicatie, ondersteuningsnetwerken en zelfzorg.

LivingLab: Fitter met Feyenoord

/*! elementor - v3.12.1 - 02-04-2023 */ .elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading…